Yenidoğan Bebeğin Refleksleri

0
434

Yenidoğan bebekler dünyaya donanımlı bir şekilde gelirler. Sahip olduğu en önemli donanımlardan birisi hiç kuşkusuz refleksleridir. Refleksler belli uyaranla karşı istem dışı verilen fiziksel tepkilerdir. Bazı refleksler büyüme ile birlikte kalıcı hale gelir. Bazı reflekslerde zamanla kaybolur. Birçok refleks doğundan sonra ilk aylardan sonra kaybolur. Refleksler bebeklerin yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırır.  Emme, yutma, arama refleksi yaşamsal önleme sahip reflekslerdir. Yenidoğan bebeklerin en bilinen refleksleri; moro, tonik, boyun, yakalama, adımlama ve babinski refleksleridir. Merkezi sinir sistemi olgunlaştıktan sonra birçok refleks kaybolur. Refleksler vücudun 2 tarafında görülür. Tek taraflı reflekslerde tepkinin az olduğu bölgelerde nörolojik problem olduğunu gösterir.

Yenidoğan bebeklerin sahip olduğu refleksler şunlardır:

  • Moro Refleksi: Doğuştan gelen bu refleks 4.ayda azalmaya başlar. Bu refleksle bebekler ani seslere karşı kollarını yavaşça kapatır. Parmakları C şeklini alır ve ayakları hareket eder.
  • Kavrama Refleksi: Doğumla başlar 3. Ayda azalır. Bebeğin avucunun içine değdiğiniz zaman bebek parmakları ile temas eden kişinin parmaklarını kavrar. Bu refleks hem el hem de ayakta görülür.
  • Yürüme ve Adımlama Refleksi: Doğumla gelen bu refleks 2. aydan itibaren kaybolur. Bebek dik tutulduğu zaman ayağı yere değdiği zaman bacaklarda adım atma refleksi oluşur.
  • Tonik Boyun Refleksi: Bu refleks doğumdan sonra 2. ayda ortaya çıkıp 4. ayda azalır 6. ayda bebeğin yan dönemeye başlaması ile sona erer. Bebek sırt üstü pozisyonda yatırıldığı zaman rahatlayan bebek başını bir tarafa çevirir
  • Emme Refleksi: Bebeğin dudağına dokunulduğunda bebek emme hareketi yapar. Bu refleks 6. ayda kaybolur.
  • Aksırma ve Öksürme Refleksi: Üst ve alt solunum yoluna yabancı madde girmesi sonucu bebek uyarılır. Bu refleksle hava yolunun temizlenmesini sağlar.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here