Bebeklerde Kabızlık

0
336

Kabızlık bebeklerde en sık görülen boşaltım sorunlarından birisidir. Kabızlık bebeklerde özellikle 2 yaşından sonra çok sık görülür. Kabızlık tuvalet eğitimi verilmesi anında yaygın olarak görülür. Kabız olan bebeklerin karnı ağrır. Kabızlık bebeğin uyku düzenini bozar. Kabız olan bebek huysuzlanır. Anne sütünden ek gıdaya geçilmesi sürecinde kabızlık yaşanır. Kabızlık incelenirken doğumdan sonraki ilk 24 saat bebeğin dışkı yapıp yapmadığı incelenir. Kabızlık sorunu yaşanan süre, dışkının özelliği, idrar kaçırma durumları iyi araştırılmalıdır.

Kabızlık Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Kabızlığın ortaya çıkmasında birçok faktör etkilidir. İnek sütü alerjisi kabızlığa neden olur. Posasız gıda tüketimi, aşırı sıvı kayıpları, beslenme sorunları, Çölyak hastalığı, şeker hastalığı, kalsiyum yüksekliği, potasyum azlığı, nörolojik ve kronik hastalıklar ve ilaçlar kabızlığa neden olur. Beslenme sorunu kabızlık oluşumunu hızlandırır. Kabız olan çocuklar tuvalete giderken büyük korku ve stres duyguları yaşar. Nişasta ve lif yetersizliği kabızlığa neden olur.

Kabızlığı Önlemek İçin Neler Yapılır?

Kabızlığı aşmak için hastanın yeterli sıvı tüketin. Makarna ve pilav tüketimini azaltın. Meyve ve sebze tüketimi arttırın. Nişasta ve lif dengesini koruyun. Taze sıkılmış meyve suyu için. Tahıl ürünü tüketirken yarısı beyaz diğer yarısı esmer olsun. Günün belli saatlerinde tuvalete gidin. Kayısı ve erik kompostosu tüketin. Armut püresinin yanı sıra kuru meyve tüketimine özen gösterin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here