Bebeklerde El ve Yüz Temizliği Nasıl Yapılır?

0
444

Bebek bakımında el temizliğinin önemi büyüktür. Bebeklerde ortaya çıkan hastalıkların en önemli sebebi önemsenmeyen el temizliğidir. Bağışıklık sistemi çok zayıf olan bebekler çabuk enfeksiyon kapıp hasta olurlar. Enfeksiyon bebeklerde ciddi sağlık sorunların yanı sıra bebek ölümlerine neden olmaktadır. Bu yüzden anne ve babaların el ve yüz temizliğine dikkat etmeleri gerekir.

HASSAS CİLDE HASSAS BAKIM

YÜZ TEMİZLİĞİ: Bebeklerin yüzü her gün yumuşak bezle silin. Bez bebeğin cildine uygun olsun.  Bebeğin gözlerindeki çapağı almak için steril gazlı tülbent kullanın. Silerken geriye dönme işlemi yapmadan silin. Temizliği içeriden dışarıya doğru yapın. Bezle silme yaparken çok bastırmayın. Her temizleme işinde farklı bez kullanın. Gözün burun tarafını şakaklara doğru silin. Bebeğinizin gözünde sarı renkli akıntı görürseniz vakit kaybetmeden bebeğinizi uzman doktora götürün. Bebek kulakları çok hassastır. Bebeğin kulağını temizlemek için kulak çöpü, ucu sivri cisimler sokmayın. Kulak arkasını ve kepçe kısmının iç kıvrım bölgelerini temizleyin. Pamuklu çöpler bebeğin kulak zarına zarar verir. Banyo yaptırırken bebeklerin kulağına su kaçmaması için kulağına pamuk tıkayın. Orta kulak iltihabı olan çocukların kulakları banyo öncesi mutlaka kapatılmalıdır. Burun tıkanıklığı ise burun temizleme çubuğu ile nazikçe yapılır. Bebeğin ağzında pamukçuk oluşmaması için meme başı, biberon ve emzik temizliğine dikkat etmelisiniz. Bebeklerde pamukçuk oluştuğunda vakit kaybetmeden bebeğinizi doktora götürmelisiniz.

EL TEMİZLİĞİ: Bebekleri severken en çok eline dokunuruz. Mikrop bebeklere en kolay elden bulaşır. Bebekler ellerini ağzına çok sık sokar. Elleri ile gözlerini ovuşturur. Bu yüzden bebeklerin el temizliğine dikkat etmek gerekir. Bebeğin eli her gün yeni bir bezle silin. Bebeğin elini açıp kıvrım noktalarını ve parmak aralarını iyice temizleyin. Sokakta ve dışarıda mutlaka yanınızda ıslak mendil bulundurun. Bebeklerin tırnaklarını belli aralıklarla kesin. Tırnak altına yerleşen mikroplar bebeklerinizi hasta eder. Uzayan tırnaklar bebeklerin yüzünü çizmesine neden olur. Tırnak keserken bebekler için özel yapılan tırnak makaslarını kullanın. Tırnakları parmak hizasında kıyılarını düz olarak kesin. Yuvarlatılan tırnaklar tırnak batmasına neden olur.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here