Beyincik Dejenerasyonu Nedir?

0
828

Beyincik dejenerasyonu omirlik soğanında ortaya çıkan bir rahatsızlık durumudur. Omirlik zamanla işlevini yitirmeye başlar. Kişi zamanla çok basit işleri yapamaz hale gelir. Ölüm kaçınılmaz bir sondur. Hasar gittikçe derinleşir ve hastanın durumu kötüye gider. Bilinen bir tedavi yöntemi yoktur. Beyinde iyileşme görülmez.

Omurilik soğanı nedir?

Omurilik soğanı veya Medula oblongata, beyin sapının parçası olan, beyinle omurilik arasında bulunur.  Beyin ile diğer vücut organları arasındaki bağlantıyı sağlar. Üstündeki ponstan sulcus pontobulbaris, altındaki omurilikten (Medula spinalis) foramen magnum ile ayrılır. Beyne giren bütün sinirler omurilik soğanından geçer. Omurilik soğanı istemsiz çalışan bir organdır. Vücutta iç organların kontrol merkezidir. Solunum, sindirim, hapşırma, kusma, yutma, çiğneme, idrar yapma gibi refleksleri kontrol eder. Omurilik soğanı istemsiz hareketleri yönetirken, solunum, dolaşım, boşaltım ve sindirim gibi sistemleri düzenler.

Beyincik dejenerasyonu belirtileri nelerdir?

Beyincik dejenerasyonu olan kişilerde dokunma ve acı duyguları kaybolur. Karaciğerinde hasarlar meydana gelir. Kişi denge sorunu yaşar ve çok sık düşmeye başlar. Bu da düşmeye bağlı kırıklıklar oluşmasına neden olur. Kişinin görme eve konuşma becerisi yavaşlar. Kalp kasları gevşeyen kişide kalp hastalıları oluşur. Vücudu titremeye başlar. Karaciğeri iltihap kaparak ciddi hasara uğrar. Vücut dengesizliğine bağlı bayılma ve baş ağrıları oluşur. Konuşma, el hareketleri, görme, duyma ve işitme becerileri zayıflar. El ve ayak kontrolü giderek zorlaşır.

Beyincik dejenerasyonu nasıl ortaya çıkar?

Beyin travması geçirenler, ensesine şiddetli darbe alanlarda beyincik dejerasyonu görülür. Darbe sonucunda omirlik beyne doğru kayar. Beyinde ortaya çıkan kanamalar omirlik bölgesine akması ile beyincik dejerasyonu görülür. Boyun bölgesinin ani hareketlere bağlı olarak burada yer alan damarların incinmesi ile beyincik dejenerasyonu riski artar.

Özellikle günümüz popüler dizisi “Bir Litre Gözyaşı” dizisinde de bu tip bir beyin hastalığı konu alınmıştır. Hastalık belirtilerini yaşayan genç bir kızın hikayesini anlatmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here