Bebeklerde Ağız ve Diş Temizliği

0
348

Bebeklerin diş gelişimi doğum öncesine dayanır. Olgunlaşma ile birlikte bebeklerin dişleri çıkmaya başlar. Dişler diş etini delerek sırayla çıkmaya başlar. Diş çıkarma sürecinde bebeklerde kuru öksürük ve uyku bozukluğunun yanı sıra huysuzluk ve ateş yükselmesi görülür. Diş çıkarma her bebekte farklı şekilde gerçekleşir. Gelişimde bireysel farklar vardır. Bebekler diş çıkarmaya 6. Aydan itibaren başlar. Dişler ilk çıktığı andan itibaren diş temizliğine başlanmalıdır. Diş bakımı sabah kahvaltısı ve yatmadan önce yapılmalıdır. Diş temizliği için gazlı temiz tülbent kullanılmalıdır. Çocuğun arka dişleri çıktıktan sonra artık çocuklara diş fırçalaması öğretilmelidir.

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı ancak küçük yaşlarda kazandırılır. Çocuklar işin kolayına kaçıp genelde dişlerin görünen ve kolay ulaşılan bölgelerini temizler. Çürüklerin önlenmesi için mutlaka dişlerin arka yüzleri de fırçalanmalıdır. Çocuklar diş fırçalarken yetişkinler mutlaka gerekli kontrolleri yapmalıdır. İdeal bir diş fırçası çocuğun ağız büyüklüğüne uygun olmalıdır. Diş fırçasının yumuşak kıldan üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Sert fırçalar çocukların dişlerini aşındırır. Diş fırçasının kılları aşınınca mutlaka diş fırçasını değiştirmek gerekir. Çocukların 2 yaşına kadar diş fırçası kullanmasını uzmanlar tavsiye etmezler.2 dakikalık etkili diş fırçalama tekniği ile çocukları diş çürüklerinden koruyabilirsiniz.

Pamukçuk Hastalığına Dikkat!

Bebeklerin ağız ve diş sağlığına dikkat edilmezse bebeklerde pamukçuk oluşur. Pamukçuk ağız içinde enfeksiyona neden olur. Bebeğin beslenmesini ve yemek yemesini zorlaştırır. Bu durum bebeğe büyük acı verir. Pamukçuğu engellemek için karbonatlı su ve temiz gazlı bez kullanılır. Anne meme başında oluşan enfeksiyonlar da pamukçuğa neden olur. Emzik ve biberonlar iyi kaynatılmalıdır. Pamukçuk oluşumundan sonra mutlaka emzik ve biberon değişimi yapılmalıdır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here