Bebeklerde Büyüme ve Gelişme

0
402

Bebeklik dönemi insan hayatında bedensel gelişimin en hızlı olduğu dönemdir. Doğum öncesi dönem ve ilk 6 aylık süreçte fiziksel gelişim çok hızlı gerçekleşir. Bebeğin büyümesi birçok unsurdan etkilenir. Bebeğin beslenmesi, bakımı, korunması bebeğin gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Mevsimler boy artışını olumlu ve olumsuz boyutta etkileyebilir. Işık ve ısı sistemi de büyüme hormonuna etki eder.

Bebeklerde tiroit hormon düzeyinin yüksek olması büyümeyi olumlu etkiler. Kortizon hormon azlığı ise büyümeyi olumsuz etkiler. Büyüme bebeklerde sağlıklı yaşamın en önemli göstergesidir. Fiziksel gelişim boy, kilo, kemik, diş, kas, beyin ve sinir sistemi gelişimini kapsar. Büyümenin bütün alanları birbirini etkiler. Fiziksel gelişim bireyin kişilik gelişimine doğrudan etki yapar. Büyüme doğumla başlar hayat boyu sürer. Gençlik döneminde büyüme duraklamaya başlar. Büyüme üzerinde birçok faktör etkilidir. Büyüme üzerinde en çok etkili faktör çevresel faktörler ile genetiktir. Annenin kötü beslenmesi, bireyin zayıf bir bünyeye sahip olması, enfeksiyonlar bebeğin büyüyüp gelişmesine engel olur.

BEBEKLERİN GELİŞİMİNDE SÜTÜN ÖNEMİ

Büyüme erkeklere nazaran kızlarda daha belirgin gerçekleşir. Çocukluk döneminde iyi beslenmeyen çocukların büyümesi yavaş gerçekleşir. Çocukluk döneminde çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekir. Kemik ve kasların gelişmesi için çocukların protein ağırlıklı beslenmesi gerekir. Balık, süt ürünleri ve yumurtayı çocuklar çok sık tüketmelidir. Yetersiz ve aşırı beslenmeler büyümeyi olumsuz etkiler. Aşırı beslenme çocuklarda obeziteye neden olur. Annenin gebelik döneminde sağlıklı beslenmesi, bu dönemde annenin sigara ve alkol kullanması bebeğin büyümesini olumsuz etkiler. Anne sütü ile beslenen bebeklerin büyümesi ve gelişmesi hazır gıda ve mama ile beslenen bebeklere göre daha ileridedir. Bu yüzden annelerin bebekleri ilk 12 ay içinde mutlaka anne sütü ile beslemesi gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here