Bebeklerde Pişik Belirtileri

0
347

Bebeklerde pişik, bebeklik döneminde çok sık görülür. Pişik sonucu bebek ciddi acı duyar. Bu acı çocuğun huysuz olmasına neden olur. Pişik çocuğun uyku düzenini bozup çocuğun huysuz olmasına neden olur. Pişik zamanında müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Zamanında müdahale edilmezse ciddi cilt sorunlarına neden olur. Pişik bebeklik döneminde yaygın olarak görülmesine karşın hayatın her döneminde yaşanabilen bir rahatsızlık durumudur. Pişik özellikle 0-1 yaş yenidoğan bebeklerde yaygın olarak görülür.

Pişik Belirtileri Nelerdir?

Pişik sonucunda ciltte kızarma, akıntı ve kabuk bağlama gibi belirtiler ortaya çıkar. Pişik sonrası pişik oluşan bölgede ağır iltihaplanma yaşanır. Derinin tahriş olması pişik oluşumunu tetikler. Bebek bezinin temas ettiği noktalarda pişik ortaya çıkar. İdrar ve dışkı içinde yer alan mikroorganizmalar pişiğe neden olur. Bebek altının iyi temizlenmemesi, ishal, bebek bezinin çok geç değiştirilmesi, mantar enfeksiyonu, ek gıdalar pişiğe neden olur. Bebeklerin altı 3 saatte bir kontrol edilmelidir. Pişik için koruyucu krem kullanmalısınız. İyileşmeyen pişiklerde çocuğu en yakın sağlık kuruluşuna götürün.

Pişik Nasıl Önlenir?

Pişik oluşumunu önlemek için küvet içine 40 derece sıcaklıkta su hazırlayın. Alt değiştirme bezi serip bebeğin altını değiştirin. Temizlik yaparken yukarıdan aşağıya doğru yapın. Altını sabunlu bezle yukarıdan aşağı doğru silin. Bebeğin altını duru su ile durulayın. Bebeğin altı mutlaka kuru havlu ile kurulanmalıdır. Pişik kremi ve zeytinyağı sürün. Bebeğin altını bağlayıp kıyafetini değiştirin. Çocuğu yatağa yatırıp ninni söyleyerek emzirin. Bebeğin altını her zaman kuru tutmaya özen gösterin. Talk pudra kullanarak pişiği önleyebilirsiniz. Banyo sonrası bebeğin kıvrım bölgelerinin ıslak kalması pişiğe neden olur. Bu yüzden bu bölgenin kuru kalmasına özen gösterin.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here