Akciğer Kanseri Nedir?

0
404

Akciğer kanseri akciğer organında meydana gelen bir solunum yolu hastalığıdır. Akciğerdeki doku ve hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması ile ortaya çıkar. Büyüyen ve çoğalan kanserli dokular farklı bölgelere sıçrayarak uğradığı her yerde ciddi tahribatlara yol açar. Hayati riski yüksek bir kanser türü olup birçok hasta hayatını bu kanser türü yüzünden kaybetmektedir. Dünya genelinde 1,5 milyon insan akciğer kanseri yüzünden hayatını kaybeder. Ülkemizde 40 bin akciğer kanser vakası yaşanır. Kanser olan hücreler akciğer, kemik, beyin ve böbrek üstüne yayılır. Sinsi ilerleyen hastalık kolay belirti vermez. Önlenmesi zor bir kanser türü olup 50 yaş üstü sigara ve tütün kullanan kişilerde çok sık görülür.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanser belirtileri oluştuğu bölgeye göre değişir. Sinirlere baskı yapıp kol ve omuz bölgesinde ağrılara neden olur. Hastanın gözkapağı belirgin biçimde düşer. Hasta hırıltılı nefes alıp vermeye başlar. Nefes alıp vermede hasta güçlük çeker. Hastanın öksürüğü gittikçe kötüleşir. Hastanın balgamında kan oluşur. Hasta iştah kaybeder. İştah kaybı sonrası kilo kayıpları görülür. Hastanın göğüs bölgesi ağrır. Yutkunurken güçlük çeken hasta hırıltılı nefes alıp verir.

Akciğer Kanseri Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Akciğer kanserinin oluşmasında genetik ve çevresel faktörler etkidir. Radon gazına maruz kalan, kirli bir çevrede yaşam süren kişilerde akciğer kanseri çok sık görülür. Verem, akciğer hastaları, kronik rahatsızlığı olanlar, sigara, puro, nargile çekenlerde akciğer kanseri yaygın görülür. İçme suyuna arsenik maddesinin karışması da akciğer kanserine neden olur.

Akciğer Kanseri Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer kanserinin teşhisi için hastanın rutin sağlık kontrolü yaptırması gerekir. Düşük doz spiral bilgisayarlı tomografi ile hastalık teşhis edilir. Röntgen çekimleri ile kanserli bölgeler tespit edilir. Balgam tetkiki ile akciğer kanser teşhisi konur. Bilgisayarlı tomografi ile kitleye ulaşılır. Kanserin ilk çıkış evresinde iki boyutlu akciğer grafisi çekilerek tümörün boyutu, şekli ve bulunduğu bölge tespit edilmeye çalışılır. Erken teşhis edilen akciğer kanserlerinde tahribatlar minimum düzeye indirilir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here