Sağlıkla Işıldayan Bir Cilt İçin Birkaç Basit Adım Yeterli!

0
828

Yeni doğan bebeklerin cildine baktığımızda canlı, sağlıklı ve pırıl pırıl bir cilt görürüz. Aslında genel yapımızı koruma altına alan en büyük organ olarak tanımlanan deri, kendini yenileme, nemlendirme ve koruma özelliklerine sahiptir.

Fakat cildimiz her gün, gözle göremediğimiz ve hissedemeğimiz şekilde içerden ve dışardan saldırılara maruz kalır ve zamanla hem bu saldırılara karşı koyma hem yenilenme hem de nemlenme yeteneğinde zayıflamalar başlar, kısacası zamanla ve bazı durumlarda “zamanından önce” canlılığını ve ışıltısını kaybedebilir, daha nemsiz ve bakımsız bir görünüm oluşabilir. Birkaç basit adım uygulayarak, siz de cildinizin daha uzun süre sağlıklı ve parlak görünümünü koruyabilirsiniz.

Sağlıklı Cilt için Nelere Dikkat Edilmeli?

  • HİJYEN

Düzenli bir şekilde, makyaj ve krem uygulaması yapsanız da yapmasanız da cildinizi mutlaka uygun bir temizleyici ile sabah ve akşam temizlemelisiniz. Hatta günlük temizliğin önemini anlatabilmek için ufak bir detay; makyajınızı temizlemeden yattığınızda cildiniz 14 gün yaşlanır! Nefes alamayan cilt ışıltısını, canlı görünümünü ve bazen sağlığını bile kaybedebilir.

  • UYGUN CİLT BAKIMI

Temizlikten sonra kullanacağız yalın formüllü bir nemlendirici bile, gün içerisinde cildin yağ-nem dengesini sağlayarak ve bariyer özelliğine destek olarak daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Elbette komple bir bakım yapmak için sadece nemlendiriciler istenilen sonucu tam olarak sağlayamayabilirler. Serum formunda; kremlerden daha iyi emilimi olan ve daha yoğun içerik taşıyan ürünler, hızlı ve gözle görülür sonuçlar almanızda en iyi destekçileriniz olacaktır. Vitamin-antioksidan içeren serumlar; serbest radikal denen ve cildin tüm yapılarına hasar veren molekülleri önleyerek korumayı güçlendirirler. Örneğin, deriye dışarıdan uygulanan C vitamini, gıda takviyesi olarak alınan formuna göre serbest radikal hasarına karşı 20-40 kat daha etkilidir!

Sadece antioksidan özelliklerin dışında, cilt yenilenmesini ve nem kapasitesini artırmayı ve cildi daha yoğun bir şekilde yaşlanmaya karşı da korumayı hedefleyen spesifik ürünler de mevcut. Cildinize ve ihtiyacınıza ne kadar uygun bir ürün tercih ederseniz, sonuçlarını o kadar kısa sürede almanız mümkündür.

Serumlar genellikle iyi bir nemlendirme sağlayamaz, daha doğrusu nemi cilde hapsedecek şekilde bir çatı görevi göremezler. Bu nedenle yeni cilt tipinize uygun bir kremi serum üzerine uygulayarak çok daha iyi sonuç alabilirsiniz.

Güneşten Korunun!

Ve son adım olarak güneşten korunmak… Güneşten aldığımız radyasyon, cildimizdeki tüm yapılara hasar vermektedir. Özellikle yaz aylarında bu hasar artmakta ancak yaz-kış cildimiz bu ışınlardan zarar görmektedir. Damar yapısı, kolajen ve elastin gibi derinin sağlamlık ve esnekliğinden sorumlu yapılar, bariyer görevi gören maddeler… kısacası her yapı güneşten etkilenmektedir. Ciltte meydana gelen lekelerin en önemli nedenlerinden biri güneşten alınan UV radyasyonudur. Bu nedenle cilt bakımının ve hatta rutin bir bakım yapılmasa bile olmazsa olmazınız, yine cilt tipinize uygun bir güneşten koruma ürünü olmalıdır. Rutin bir bakım uyguluyorsak tüm bakımların üzerine, makyajın altına kullanmak daha faydalı olacaktır.

  • DOĞRU BESLENME

Tüm sebze ve meyveler cilt dostudur, içlerinde serbest radikal karşıtı antioksidanlar bulundururlar. Özellikle koyu yeşil, sarı-turuncu, kırmızı ve mor renkler en güçlü savaşçılardır.  Tahıl, karbonhidrat, protein ve vitaminlerce dengeli beslenmek vücudun genel sağlık durumunu iyileştireceği ve koruyacağı gibi cildin de sağlığını olumlu etkiler. Dengeli beslenme için en basit hali ile bir öğünde tüketeceğiniz yiyecekler 4 kategoriyi de bulundurmalıdır; örneğin tabağınızı dörde bölün; etli sebze veya ızgara et, karbonhidrat-tahıl (tam buğday ya da çavdar ekmeği, makarna…), bol renkli bir salata ve yoğurt. Dengeli ve düzenli bir beslenme şekli genel sağlığınızı korurken kısa sürede bu sağlıklı görünümün cildinizde de görünmesini sağlayacaktır.

Su Önemli!

  • SIVI TÜKETİMİ

En önemli adımlardan biri yeterli sıvı tüketimidir, aslında yeterli SU tüketimidir. Çünkü çay – kahve veya diğer içeceklerle birlikte tüketilen sıvı, tam olarak suyun yerini tutamaz. Su, yaşamın, sağlığın ve güzelliğin kaynağıdır. Yetişkin bir bireyin vücudunun %65’i sudan oluşur; günlük tüketilen ortalama 2,5 lt su, besin geçişi sağlar, doğal bir filtre sistemi görür, metabolizmayı düzenler ve cildin nemliliğini ve dolayısı ile sağlıklı görünümünü devam ettirmesine yardımcı olur. Pek çok deri hastalığının altında yatan sebeplerden biri de deri kuruluğudur. Günlük düzenli alınan su ve suyun deride muhafaza edilmesine yardımcı olan destekleyici bakım kremleri birlikte kullanıldığında cilt nemliliği optimize olur ve cilt çok daha sağlıklı görünür.

  • GIDA TAKVİYELERİ

Düzenli ve dengeli beslenmenin çok da mümkün olmadığı durumlarda gıda takviyesi olarak kullanılan bazı ürünler cilt sağlığını iyileştirmekte faydalı olabilir. Özellikle yoğun çalışma ortamı içerisinde bulunan, kalabalık ve koşturmacalı bir şehir hayatı olan, sigara tüketen kişilerde vücudumuzun savunma sistemi yetersiz kalabilmektedir. Bunun yanında yaşlanma ile birlikte bazı maddelerin azalması, yeteri kadar üretilememesi veya eksikliği gibi durumlar da yine cildin daha hızlı bir şekilde yaşlanmasına ve canlı görünümünün kaybolmasına neden olmaktadır. Bu nedenle çeşitli vitamin takviyeleri dışında, antioksidan özellikli içerikler bulunduran ve cilt nemliliğini ve kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilecek gıda takviyeleri de daha parlak ve sağlıklı bir cilt görünümünün oluşmasına ve devamına yardımcı olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here