Vajinusmus nedir? Nasıl tedavi edilir?

0
100
Kadınlar için önemli bir cinsel işlev bozukluğu olan Vajinismus nedir?
Vajinismus terimi Amerikalı Jinekolog J. Fatman SIMS tarafından ilk kez kullanılmıştırAmerikan Psikologlar Birliği’ ne göre; Vajinismus, istemsiz kasılmalar sonucu cinsel ilişkinin gerçekleşmemesidir.

Vajinismus; kadının eşi ya da cinsel partneriyle ilişkide bulunmak istemesine rağmen, elinde olmayan sebepler yüzünden ağrı ve acı endişesiyle ‘aşk kasları’ adı verilen pelvik kaslarını kasarak ilişkiye engel olması ile oluşan, psikolojik kökenli bir cinsel işlev bozukluğudur. Çoğu kadın da maalesef bu hastalığın kendisinde var olduğunu bile bilmemektedir. Her kadının düzenli jinekolojik muayenesi de bu noktada çok önemlidir.

Vajinismus, Cinsel ilişki sırasında refleks şekilde gerçekleşen kas kasılmaları, vajina haricinde kalç, bel, karın, sırt ve hatta ayak parmaklarına kadar yaygın bir şekilde görülebilir. Tüm bu kasılmaların sebebi vücudun kendisini koruma içgüdüsüne bağlıdır ve tamamen istem dışı olarak gelişir. Ancak kasılmalar bilinçli ise bu duruma Vajinismus diyemeyiz; eş reddi olarak değerlendirebiliriz.

Vajinismusun Nedenleri Nelerdir?

Vajinismus’un bir çok sebebi olabilir bunun için doktorunuza danışmak ve uzman görüşü ile hareket etmek çok önemlidir. Hastalık biyolojik ve psiko-sosyal sebeplerle de ortaya çıkabilmektedir.

Penisin vajinaya girişinin ağrılı ya da zor olması, çiftin rahatsız hatta imkansız penetrasyon ( penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşme ) yaşaması, cinsel ilişki sırasında yaşanan yanma, gerginlik ve batma hissi, belirgin bir nedeni olmayan cinsel ağrılar, cinsel ilişki sırasında solunumun durma seviyesinde yavaşlaması, vücudun diğer kas gruplarının ilişki sırasında spazm yaşaması, başarısızlık endişesi ile seksten kaçınması şeklinde yaşanır.

Aşağıdaki sorunların baş göstermesi vajinu

*Cinsel ilişki esnasında vajina içine girememek,

*Vajina içine girerken ya da cinsel ilişki girişimi esnasında belirgin ‘vulvovajinal’ da ya da pelviste ağrı hissetmek,

*Ağrı ya da içe girme ile ilgili belirgin bir korkunun ya da anksiyete durumunun varlığı,

*Vajina içine girme girişimi sırasında pelvis kaslarının belirgin bir şekilde kasılması.

Bu tür sorunların birini bile yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here