Bebeklerin Fizyolojik Yapısı

0
396

Yenidoğan bir bebeğin fizyolojik yapısını bilmek anne ve babalara birçok yönden olumlu katkı sağlar. Bebeklerin gelişimlerini yakından takip edip olumsuz bir durumda erken müdahale edilebilir.

Yenidoğan bebeklerin fizyolojik özellikleri şunlardır:

  • DUYULARI: Bebekler duydukları sese tepki verir. Koku duyuları ses duyuları kadar gelişmemiştir. Bebeklerde koku duyusu 4.aydan sonra gelişmeye başlar. Parmak ucuna değdiğiniz zaman refleks icabı avucunuza sarılır. Yanağına dokunduğunuzda refleks icabı meme aramaya başlar. Bebekler ilk ay net göremezler. Görme duyusu 1. Aydan sonra gelişir. İlk ay ancak 1 metre uzağı görebilirler.
  • VÜCUT ISISI: Bebeklerin vücut ısısı doğundan sonra hızlı bir düşüşe geçer. Bebekler günlük 55 kaloriye ihtiyaç duyar. Bebekler 1 hafta olduktan sonra 120 kaloriye ihtiyaç duyar.
  • SOLUNUM SİSTEMİ: Bebeklerin oksijen ihtiyacı yetişkinlere göre fazladır. Gaz alışverişinin yeterli olması solunum sistemi için önemlidir. Bebekler 1 dakikada en az 30 defa soluk alıp verirler. Zaman geçtikçe bu sayı 20 ye düşer. Bebeklerin solunumu ilk etapta karın kasları ile yapılır.
  • DOLAŞIM SİSTEMİ: Bebeklerin kalp atışı 120-160 arası değişkenlik gösterir. 1 yaşına gelinceye kadar bebeklerin kalbi çok hızlı ayar. Kalp düzenli çalışmaya başladıkça bu sayı giderek azalır. Bebekler doğduktan sonra ilk 3 ay çok fazla hastalanmazlar. Çünkü bu dönemde anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemi çok güçlüdür.
  • SİNDİRİM SİSTEMİ: Bebeklerin sindirim sistemi çok gelişmemiştir. İlk 6 ay anne sütünden başka bir şey verilmesi doğru değildir. Yağlar sindirimi zor besinlerdir. Bu yüzden bebekler karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmelidir.
  • REFLEKSLER: Refleksler bebeklerin yaşama uyumunu kolaylaştırır. Refleksler vücudun 2 tarafında da görülür. Emme refleksi 6. Ayda arama refleksi 12. Ayda kaybolmaya başlar.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here