Bebeklerde Gaz Sancısı

0
367

Bebeklerde gaz sancısı 2.haftanın sonunda ortaya çıkar. Gaz sancısı bebekler 4 aylık oluncaya kadar sürer. Gaz sancısı günün aynı saatlerinde ortaya çıkar. Bebekler haftada en az 3 gün gaz sancısı çeker. Gaz sancısı günlük ortalama 5 saat sürer. Gaz sancısı olan bebeklerde ağlama nöbetleri görülür. Bebekler yüksek tonlu ağlamaya başlar. Karın bölgesini çekerler. Karın şişkinlikleri artar. Bağırsak sesleri artan bebeklerde kusma, kabızlık ve sık kaka yapma gibi durumlar gözlemlenir.

  • Gaz Sancısı Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Sinir sistemi hareketliliğine bağlı olarak gaz sancısı görülür. Annenin beslenmesi bebeğin gaz sancısını doğrudan etkiler. Bu yüzden anne gaz yapan besinlerden uzak durması gerekir. Gaz sancısı genetik yollarla da bulaşabilir. Merkezi sinir sistemi iyi çalışmayan bebeklerde gaz sancısı görülür.

  • Gaz Sancısı İle Nasıl Mücadele Edilir?

Gaz oluşumunu ve nedenlerini iyi belirlemek gerekir. Bebek 4 aylık olduktan sonra gaz sancısı kendiliğinden yok olur. İlk 4 ay bebeğin gazını çıkartmaya anne ve baba yardımcı olmalıdır. Bebeklerde gaz sancısını önlemek adına anneler bebeklerini ilk 6 ay mutlaka anne sütü ile beslemelidir. Gaz sancısı olan çocuk kucağa alınarak dans eder gibi bebeği çok sarsmadan sallamak gerekir. Bebeği okşayarak, görsel ve işitsel seslerle ve doğru dokunuşlarla bebeğin gazı çıkartılır. Gaz gideren ilaçları doktor onayı almadan kullanmayın. Ağlama nöbeti geçiren bebeği masaj yaparak rahatlatın. Çocuğun çevresindeki çevresel uyaranları ortadan kaldırın. Gaz sancısı çeken bebeği ilk önce sakinleştirin. Soya, kahve, fındık, fıstık, çikolata, brokoli, yeşilbiber, kabuklu deniz ürünleri ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Doktor önerisi olmadan bitkisel ilaç kullanmayın. Bebekleri bebek arabasında gezdirmek de bebeğin gaz sancısına iyi gelir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here