Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

0
390

Bebekler özellikle beslenmeden sonra gaz sancısı ile karşılaşır. Gaz sancısı erkek çocuklarda yaygın olarak görülür. Gaz sancısı 2. Hafta başlar ve bebek 3 aylık oluncaya kadar devam eder. Gaz sancısı giderilmeyen bebekte şiddetli ağrılar meydana gelir. Bu da bebeğin huzursuz olmasına ve ağlamasına neden olur. Gaz sancısı bebeklerde uyku düzenini bozan bir durumdur. Bebek gazı çıkıncaya kadar sıkıntılı bir süreç geçirir. Ne zaman bebeğin gazı çıkarsa o zaman rahatlar ve derin bir uyku çeker.

Bebeklerde gaz sancısı ilk aşamada ıkınma ve inleme ile başlar. Belli saatlerde gaz sancısı şiddetlenir. Bu durumda bebekler ağlamaya başlar. Gaz sancısı bebeklerde 3 aylık oluncaya kadar devam eder. Bebeklerde gaz sancısını önlemek için 2 saat ara ile 10 dakika boyunca emzirilmelidir. Bebek emmeyi tam olarak tamamlayamaz bu yüzden belli aralıklarla emzirmek bebeğin karnının doymasına ve gaz sancısı yaşamamasına neden olur.

Bebekler Gaz Sancısı Sebepleri

Bebeklerde gaz sancısı hava yutma ve yetersiz beslenme sonrası ortaya çıkar. Ağlayan bebekler çokça gaz yutar. Beslenirken aç olan bebekler annelerini emerken çok fazla gaz yutarlar. Bebekler katı gıdaya geçiş aşamasında gaz sancısını çok sık yaşar. Meyve ve sebze içinde yer alan şeker alkolü bebeklerde gaz oluşumunu tetikler. Lahana, brokoli, karnabahar gibi bitkiler tüketen annelerin bebeklerinde gaz oluşumu görülür. Anne beslenirken gaz yapmayan besinleri tercih etmelidir. Gaz yapan besinler anne sütüne karışarak bebeklerde gaz oluşumuna neden olur.

Düzenli beslenen bebeklerde gaz sorunu çok nadir görülür. Bebeklerde gaz sancısını gidermek için uzmanlar tüm anne ve babalara şu tavsiyelerde bulunmaktadır:

  1. Bebeği kucağınıza alıp pışpışlamak gaz sorununu giderir. Pışpışlanarak beslenen bebeklerde biriken gaz kolay çıkar.
  2. Bebeğinizi bebek arabasında gezdirmek bebeğinizin gaz sancısını giderir. Gezen bebeğin dikkati dağılır.
  3. Bebeği belli aralıklarla besleyin. Bebeği besleme aralığını belirleyin. İdeal olan bebek beslenme aralığı 2 saattir. Böylece bebeğin karnında ortaya çıkan şişkinlik giderilmiş olur.
  4. Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinelerinin sesleri bebeği rahatlatıp gaz çıkarmasına yardımcı olur.
  5.  Çocuğu besleyen anne dik pozisyonda bebeği beslemelidir. Böylece bebeğin hava yutması engellenir.
  6. Bebek biberonla besleniyorsa bebeğin başını midesinden yüksek tutulmalıdır. .
  7.  Çocuğun gazı fazla ise bebek biberonunun ağzını değiştirin.
  8.  Bebeğin geğirmesini sağlayarak bebeğin gazını çıkartın. Bebeği omuz pozisyonunda dik tutup sırtına vurmak bebeğin gazını çıkartır. .
  9.  Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 10 dakika yatırın. Böylelikle hava ile sütün ayrılmasını sağlamış olursunuz. Bebeğin sırtına vurularak tekrar geğirtilir.
  10.  Bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracak bir başka pozisyon ise bisiklet sürme hareketidir. Elinizle bebeğin bacağını tutup bisiklete biniyormuş gibi çevirirseniz bebeğin gaz çıkartmasını kolaylaştırmış olursunuz.
  11.  Bebeği karın üstü yatırarak bebeğin gazını çıkartabilirsiniz. Normalde bebeğin uyuması için yüzükoyun yatırılmasını doktorlar önermez. Yeni beslenen bebeğin gazı çıkmadıysa kontrollü biçimde çocukları yüzükoyun yatırabilirsiniz.
  12.  Bebeklere bazen gaz ilaçları verilebilir ancak çok fazla gazı olmayan bebeklere ilaç yerine bitki çayları vermelisiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here