Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

0
324

Bebek doğduktan sonra ilk hafta bebeğe banyo yaptırmak gerekir. Anne ve babalar bu konuda hep derin endişe yaşar. Çocuklara nasıl banyo yaptıracağını bilmeyen anne ve babalar bu konuda tecrübeli kimselerden yardım alırlar. Bebeğe banyo yaptırırken bebeğin göbek bağının düşmüş olmasına dikkat edilir. Göbek bağı düşmeyen bebekler için uzmanlar silme banyosunu tavsiye eder. Bebeği yıkarken göbek kordonuna su değirmemeye özen göstermelisiniz. Bebekler deniz süngeri ile güzelce silinip temizlenmelidir. Göbek bağı erken düşmezse bebeğin kordon bölgesine dikkat etmelisiniz. Çocuğun kol, bacak, popo ve yüzünü ılık su ile güzelce yıkmalısınız.

Bebeklerde göbek bağı düştükten sonra iyileşen bölgeyi bütünüyle su ile yıkayabilirsiniz. Banyo yaptırırken küvet içine hamak yerleştirirseniz işlerinizi daha kolay yapabilirsiniz. Bebek için banyo keyif verici bir iş olmalıdır. Bebeğiniz banyodan keyif alıyorsa banyo süresini 30 dakikaya çıkartın. Normal şartlarda bebek banyosu 10 dakika ile 20 dakika arası sürmelidir. Bebeğinizi banyo yaptırırken sakin olup panik yapmayın. Endişelerinizi bir kenara bırakıp anın tadını çıkarın. Bebeğinizin kulağına pamuk koyup su kaçmasını önleyin. Bebeğim kayar mı düşer mi, kulağına su kaçar mı gibi endişeleri bir kenara bırakmalısınız. Gerekli tedbir ve önlemleri alıp banyo yaptırmalısınız. Banyoyu keyifli hale getirmelisiniz.

Bebek Banyosunda Alınacak Güvenlik Önlemleri

  • Bebeğiniz küvetin içindeyken bebeğinizi yalnız bırakmayın.
  • İhtiyaç duyulan tüm malzemeleri önceden hazır edip elinizin altında tutun.
  • Bebeğiniz banyodayken zil ya da telefon çalarsa oralı olmayın. Kesinlikle çocuğunuzu banyoda yalnız bırakmayın.
  • Bebek küvet içindeyken musluğu açık tutmayın.
  • Suyun sıcaklığını iyi ayarlayın.
  • Soğuk su bebeğin üşümesine, sıcak su bebeğin haşlanmasına neden olur. Suyun ısısını 32 derece ayarlayın.
  • Önce suyun sıcaklığını ayarlayın sonra bebeğinizi küvete sokun.
  • Güvenli bir banyo için küvetin içini çok fazla su ile doldurmayın.

Bebek Nasıl Yıkanır?

Bebek banyo yaptırılmadan önce tüm hazırlıklar önceden hazırlanır. Banyo için gerekli malzemeler havlu, bez, kıyafet, lif, sabun, su, küvet) el altında tutulur. Banyonun ısısı 23 dereceye suyun sıcaklığı 32 dereceye getirilir. Küvetin içi en fazla 7 cm su ile doldurulur. Küvet içine sıcak su koymayın. Suyun sıcaklığı vücut ısısına yakın olmalı. Suyun sıcaklığı bilek ile ölçülmelidir. Bebek banyo yaparken ilk aşamada ağlarsa bezi ile birlikte banyoya girmesini sağlayın. Bu durum bebeğinize güven duygusu verecektir. Bir elinizle bebeğin başını tutun. Diğer elinizi bebeğin popu bölümünden sırtına destek verin. Küvet içine hamak takmak banyoyu güvenli hale getirir. Bebeği liflemeden önce bebeğin suya alışmasını sağlayın. Bebek şampuanını az miktarda kıllanın. Bebeğin cildinin lifleme ile tahriş olmamasına özen gösterin. Bebeği yukardan aşağı, önden arkaya doğru sabunlayın. Bebeği iyice duruladıktan sonra bebeğin yüzünü hafifçe silin. Saçlarını şampuanlarken nazik davranın. Bebeğin başını durularken yüzüne su gitmemesine özen gösterin. Çocuğun hem baş hem de gövdesine destek olun. Yanınızda bulunan yardımcı kişiye bebeğinizi havluyla sararken destek olun. Bebeği havluya sıkıca sarın. Bebeğinizin saçlarını saç kurutma makinesinde kurulayın. Bebeğin iyi kurulanmaması bebeğin üşütüp hasta olmasına ayrıca cildinde pişik meydana gelmesine neden olur. Bebek cildi aşırı kuru olduğu durumlarda nemlendirici kullanmalısınız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here