Bebeklerde Pişik

0
380

Bebeklerde pişik ilk 9 aylık süreçte yoğun olarak yaşanır. Pişikler özellikle bebeğin alt kısmında ve koltuk altında görülür. Bebeğin alt bezini zamanında değiştirmemek pişik oluşumunu tetikler. Bebekler ilk aylar çok sık idrar yapar. Bebeğin idrar yolları tam gelişmediği için bebek çok sık idrar çıkarır. İdrarın cilde temas etmesi bebekte pişik oluşumunu hızlandırır.

Pişik Neden Oluşur?

Bebekler idrar ve dışkısını yaptığı zaman altını hemen değiştirin. İdrar ve dışkı bebeğin tenine değdiği zaman bebeğin vücudunda pişikler oluşur. Kalitesiz bebek bezi kullanımı bebeğin bezinin sızdırmasına neden olur. Bu sızdırmalar bebek cildinde pişiğe neden olur. Bebek bezi seçerken sızdırmayan bebek bezini tercih etmelisiniz. Islak mendiller de pişiğe neden olabilir. Islak mendil içinde yer alan Parabenler pişiğe neden olur. Anne sütüyle birlikte alınan ek gıdalar da pişiğe neden olur. Vücudun çinko eksiliği yaşadığı durumlarda bebeklerde pişik görülür. Diş çıkarma dönemlerinde bebeklere verilen antibiyotik ilaçlar da pişiğe neden olur.

Pişik Olduğunda Neler Yapılabilir?

Pişik oluşumunu önlemek için şu tedbirleri almalısınız:

  1. Bebek için kaliteli bebek bezi kullanın. Bez seçerken cildi tahriş etmeyen bebek bezlerini tercih edin. Bebek bezi bebeğin yaşına ve kilosuna uygun olmalıdır. Sızdırmayan bebek bezlerini tercih etmelisiniz. Bebeğin altını sık sık kontrol edip değiştirin. Gece çocuğun altı kirli bir şekilde uyumasına izin vermeyin.
  2. Bebeğin altını her gün havalandırın. Özellikle sıcak aylarda bebeğin altı havalandırılmalıdır. Havalandırmayan ve nemini koruyamayan ciltlerde pişik saha sık görülür.
  3.  Bebek altını değiştirirken ıslak mendil yerine, bebeğinizin altını ılık suyla yıkayın. Yıkama işleminden sonra bebeğin altını kurulayın.
  4. Emzirme döneminde olan anneler beslenmelerine dikkat etmelidir. Çinko eksikliğiniz varsa bunu tamamlayan gıdalar tüketin.
  5. Bebeğinizi sık güneşe çıkarıp bebeğin demir eksikliğini tamamlayın. Bebeğinizin hijyen durumuna özen gösterin. Altını zamanında değiştirip düzenli banyo yaptırın. Yıkama bittikten sonra bebeğin cildini nemli tutmaya özen gösterin.
  6. Pişik olan bölgeye talk pudrası sürün. Bitkisel içerikli yöntemler kullanarak pişiği önlemeye çalışın. Zeytinyağı, badem yağı, e vitamin yağı ve sarımsak kullanarak pişiği önleyebilirsiniz. Pişik sonrası kızarıklığın geçmesi için Hindistan yağı ve balık yağı kullanın. Pişik için kullanacağınız ürünlere bebeğinizin alerjisi olup olmadığını tespit etmeye çalışın.

Pişik ve mantar nasıl ayırt edilir?

Bebeklerde pişik olan bölgelerde mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Antibiyotik ilaç ile kortizonlu krem kullanan bebeklerde mantar enfeksiyonu görülür. Sıcak ve nem mantar enfeksiyonunu arttırır. Pişik ve mantar enfeksiyonu birlikte görüldüğü zaman pişik patlak kırmızı renkli bir görünümdedir. Pişik alanının çevresinde kırmızı serpinti şeklinde döküntüler oluşur. Pişiklerde gereksiz mantar ilacı kullanımı sağlık açısından sakıncalıdır. Mantar kremleri ve kortizon içeren kremler doktor tavsiyesi olmadan kullanmayın.

Pişik Nasıl Önlenir?

Bebeğin altı günde en az 6 kez değiştirin. Bebeğin altı değiştirirken kimyasal içermeyen temizleme mendili kullanın. Temizleme mendili yerine suyla ıslatılmış pamuklu bez tercih edin. Bebeğin poposu ve genital organını iyi temizleyin. Bebeğin altı tamamen kuruduktan sonra bağlayın. Bebeğin altını ıslak bırakmayın. Bebeğin bezini bağlamadan önce 5 dakika poposu açık bırakın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here