Bebeklerde Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

0
416

Bebeklerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için temizlik ve bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Bebek temizliği ve bakımında ayak bakımı çok önemlidir. İyi temizlenmeyen ayaklar enfeksiyona, ayak kokusuna ve ayak mantarı oluşmasına neden olur. Ayak temizliğine dikkat etmek gerekir. Uygun ayakkabı seçimi yapılmalıdır. Ayakkabıların ortak kullanılması önlenmelidir. Aksi taktirde ayaklarda mantar oluşumuna neden olur.

Ayak temizliği için ayaklar her gün mutlaka bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Yıkama işinden sonra özellikle parmak araları iyi kurulanmalıdır. Ayak tırnakları banyo sonrası mutlaka kesilmelidir. Ayak tırnakları düz hat şeklinde kesilmelidir. Yuvarlak hatlı kesilen tırnaklar tırnak batmasına neden olur. Yarım ay şeklinde kesim yanlıştır. Tırnak kesim işi bittikten sonra ayaklar bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Çocukların çıplak ayakla dolaşmasına müsaade etmeyin. Ayağa uymayan ayakkabılar giydirmeyin. Ayakkabıların ortopedik olmasına özen gösterin. Ayağa uymayan ayakkabılar çocukların ayak kemiğinde bozukluklara yol açar. Çocukların 2 yaşına kadar ayakkabının içine doğru basması normal bir durumdur. Ağır ayakkabılar çocukların hareket yeteneğini kısıtlar. Ağır ayakkabı bebeğin yürümesini zorlaştırıp yürümesini geciktirir. Bebek ayakkabısı yumuşak ve hava geçiren malzemeden yapılmış olmalıdır. Sert ayakkabılar hareket yeteneğini kısıtlar. Sert ayakkabılar çocuğun yürürken zorlanmasına neden olur. Ayakkabı vurması da sert ayakkabı seçiminden kaynaklanır.

BEBEKLERDE AYAK TERLEMESİNE DİKKAT

Hava geçirmeyen ayakkabı ayakta terlemeye yol açar. Bu terleme de ayakta ayak kokusuna neden olur. Koku ve terleme ayakta mantar oluşumunu tetikler. Yürümeye yeni başlayan bebeklerin yürüdükleri zemin sert olması gerekir. Böylece denge merkezi kurulur. Tabandaki sinir uçları beyne uyarıcı gönderir. Kalın tabanlı ayakkabılar sinir ucundaki uyarılmayı engeller. Tabanı yumuşak ve esnek olan ayakkabılar dışa dönmeyi engeller. Ayakkabı bebeğin ayağını iyi kavramalıdır. Ayakkabı çocuğun parmak hareketlerini engellememesine dikkat edin. Bebek ayakkabısının iç kısmı ayak tabanını desteklemelidir. İç tabanı yeterince yüksek olmalıdır. Ayakkabı bebeğin ayağını sıkmamalıdır. Bebekler ve çocuklar için bağcıklı ayakkabılar tavsiye edilmez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here