Bebeklerde Alt Temizliği Nasıl Olmalı?

0
501

Bebek bakımında alt temizliği çok önemli bir konudur. Özenerek yapılmayan alt temizliği bebeklerde pişik gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bebeklerin alt temizliği zamanında yapılmalıdır. Bu yüzden bebeklerin altı her 3 saatte 1 mutlaka kontrol edilmelidir. Alt temizliği yapılırken şu hususlara dikkat etmelisiniz:

KIZ BEBEKLER: : Kızların ürüme organı tam gelişmemiştir. Bu yüzden üreme organları açık durumdadır. Temizliği yapılırken her zaman önden arkaya doğru yapılır. Yani silme işlemi makata doğru yapılır. Dış üreme organına dışkının bulamamasına özen gösterin. Dışkı deriye temas ederse deride tahrişe ve pişiğe neden olur. Dışkıda yer alan mikroplar enfeksiyona neden olur. Pişiği engellemek için bebeğin altını sık kontrol etmelisiniz. Silme bezi olarak ıslak mendil kullanmalısınız. Islak mendilin alkolsüz olmasına özen gösterin. Kakasını yapan bebeği genital bölgesini yıkayıp iyi kurulamalısınız. Kurulama sonrası mutlaka pudra sürmelisiniz.

ERKEK BEBEKLER: Erkeklerde genital bölge temizliği önemlidir. Doğumda deri ile kaplı olan genital bölgede sünnet derisi yer alır. Sünnet derinin iç kısmı doğuştan dardır. Sünnet derisi bebeğin idrar yapmasını engeller.

Erkek çocuklarda genital bölge temizliği çok önemlidir. Doğumda deri ile kaplı genital bölgede sünnet derisi bulunur. Sünnet derisinin iç kısmı doğuştan dardır. Sünnet derisi bebeğin idrar yapmasını engeller.

Çocuklar 2 yaşına kadar böbrek hareketlerini kontrol edemezler. Bu yüzden bebeklere 2 yaşından sonra tuvalet eğitimi verilir. Tuvalet eğitimi 18 ile 24 aylar arasında verilir. Uykudan kuru kalkan, büyükler gibi tuvalete gitmek isteyen bebek, altını ıslattığında utanmaya başlayan çocuk tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterir.

TUVALET EĞİTİMİNDE BASKI YAPMAYIN

Tuvalet eğitiminde çocuğa baskı yapmayın. Tuvalet eğitiminde çocuğa sevecen, kibar ve nazik davranın. Çocuklara dışkı yapma konusunda özendirici olun. Sabırlı ve sakin olarak çocuğa karşı ayıplayıcı ve sert tavırlar almayın. Sert tavırlar çocuğun kişiliğini olumsuz yönde etkiler. Çocuğun davranışları adım adım ödüllendirilmelidir. Tuvaletin doğal bir süreç olduğu çocuğa anlatılmalıdır. Tuvaletini düzgün yapan çocuğa duyduğunuz memnuniyeti anlatın. Uyku saatinden önce çocukları tuvalete götürün.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here