Bebeklerde Ateş Yükselmesi Nedir?

0
301

Ateş yükselmesi bebekler için ciddi bir sağlık sorunudur. Ateş yükselmesi ile birlikte bebekler havale geçirebilir. Ateş yükselmesi vücudun ısı seviyesinin standart değerinin üstüne çıkması durumudur. Vücut ısısı gün içinde değişir. Sabah 36 derece olan vücut ısısı öğlene doğru 37,5 dereceye kadar yükselir. Vücut ısısı birçok etkenden etkilenir. Egzersizler, sık giyinme, havanın sıcak ve soğuk olma durumu, uyku düzeni ve yediğimiz içtiğimiz besinler vücut ısımıza etki eder.

Rektal ölçüm sonuçlarına göre ağızdan yapılan ölçümlerde 38, kulak ölçümü 37,5 koltuk altı ölçümünde 37,2 olarak hesaplanır. Her yıl dünya genelinde 110 milyon insanda ateş yükselmesi görülür. Bu sayının % 30unu çocuklar oluşturur. Ateş yükselmesi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Ateşlenmenin altında yatan nedenler teşhis edilerek tedavi süreci başlatılır.

Ateşin yükselmesi vücudun doğal bir tepkisidir. Ateş yükselmesinin birçok nedeni vardır. Ateş yükseldiği zaman vücut aşırı enerji harcamaya başlar. Kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Vücut oksijen ve sıvıya daha çok ihtiyaç duyar. Boyun, kalp ve akciğere kan daha fazla ulaşır. Vücut önemli organları korumak için kan gönderimini fazladan yapar. Vücut yine kendini korumak için ısısını arttırır. Kol ve bacaklardaki damalar süzülür.

Ateşlenen bebeklerin enerji tüketimi artar. Sıvı ihtiyacı arttığı için anneler bebeklerini daha sık emzirmelidir. Oksijeni fazla tüketirler. Kalp ve solunum hızı artar. Bebeklerde halsizlik, huzursuzluk ve beslenme sorunları ortaya çıkar. Yüksek ateş kalp yetmezliğini tetikler. Bebeklerde yüksek ateş ilk 3 ay çok tehlikelidir. Sosyoekonomik düzeyi düşük toplumlarda, kansızlık çekenlerde ve kronik rahatsızlığı olan kişilerde yüksek ateş çok sık görülür.  Ateşlenme virüs kaynaklı solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarının habercisi olabilir.  Orta kulak iltihabı, sinüzit, ishal, idrar yolu enfeksiyonu başta olmak üzere birçok hastalığında ateş yükselmesi görülür.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here