Otizm Nedir?

0
525

Otizm yaygın olarak görülen bir gelişimse bozukluk hastalığıdır. Hastalığın temel sorunu çocukların iletişim kurmakta zorlanmasıdır. Otizm olan çocuklar iletişim kurmakta zorlanır ve sosyalleşemez. Göz teması kurmaktan kaçınırlar. Jest ve mimik hareketlerine tepki vermezler. Otizm doğuştan geldiği gibi yaşamın ilk 3 yılında da ortaya çıkabilir. Otizm her çocukta farklı özellikle ortaya çıkar. Otizmli çocuklar akranları ile iletişim kuramazlar. Kendi halinde yaşayan çocuklar kimseyle anlaşamazlar.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm olan çocuklar göz teması kurmaz. İsmi söylendiğinde bakmaz. Söylenilenleri duymuyor gibi davranır. Parmağıyla istediğini gösteremez. Oyuncaklarla oynamasını bilmez. Yaşıtlarının oynadığı oyuna ilgi göstermez. Bazı sözleri alakasız bir şekilde tekrar eder. Sallanma ve çırpınma gibi garip hareketler yapar. Aşırı hareketli bir yapıları vardır. Hep kendi bildiği gibi davranırlar. Bazı eşyaları döndürüp sıraya dizerler. Günlük yaşamında düzen değişikliğine aşırı tepkiler verirler.

  Otizm Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde otizm oluşma nedenleri araştırması hala devam etmektedir. Otizm genetik kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Otizm olan kişinin vücudunda serotonin maddesi aşırı salgılanır. Otizm olan kişinin bağışıklık sistemi bozulur. Yapısal nedenler, doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası etkileyen dış etkenler otizm oluşumunu tetikler. Genlerde var olan bozukluklar kuşaklar öncesine dayanır. Gebelik sırasında kullanılan ilaçlar, radyasyon ve virüs gibi etkenler genlerin yapısını bozar. Beynin bazı bölgelerindeki yapısal farklılıklar otizme neden olur. Anne karnında yaşanan kızamıkçık hastalığı da otizme yol açmaktadır. Doğum öncesinde bebeğin anne karnında olduğu sırada annenin psikolojik sıkıntıları, huzursuzluk, korku, panik ve duygusal karmaşa gibi durumlar otizme neden olur.  Doğum sırasında yaşanan travmalar, bebeğin oksijen alamaması, çevresel toksinler, tüberoz skleroz, fenil ketonüri sendromu gibi metabolik hastalıklar da otizme neden olan etkenlerdir.

Otizm Nasıl Tedavisi Edilir?

Otizmin net bir tedavisi yoktur. Tedavisinin olmaması aileleri korkutmamalıdır. Eğitim ile otizmli çocuklarda yaşıtları gibi olabilir. Aileler bu konuda dikkatli ve özenli olmalıdır. Çocuğun ihtiyaçlarını zamanında taşımalıdır. Çocuğun yeteneklerine ve gereksinimlerine önem vermek gerekir. Aileler uzmanlarla sürekli iletişim halinde olmalıdır. Uzman kişilerin önerilerine uyarak çocukta gelişme sağlayabilirsiniz. İlaç otizmin etkilerini azaltmak için verilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here