Mitral Yetmezliği Nedir?

0
346

Mitral kapak kalbin sol kulakçığıyla sol karıncığı arasında yer alır. Kalbimizde 4 tane kapak bulunur. Mitral kapak, sol kulakçık ile sol karıncık arasında kan akışını düzene sokar.  Kalp kasıldığı sırada mitral kapak kapanır ve kanın sol kulakçığa kaçmasını önler. Gevşediği sırada ise sol kulakçıktan kanın sol karıncığa geçmesini sağlar. Mitral yetersizlikte kasılma sırasında kapak yeterince kapanamadığı için kanın bir kısmı sol kulakçıkta birikir.

Mitral Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Mitral yetersizlik tedavi edilirken kalp hastalığı varsa ilk bunun tedavisi yapılır. Hastada Hipertansiyon, kornel kalp hastalığı ya da romatizmalı kalp hastalığı varsa bu hastalıklar tedavi edilmeye başlanır. Hastaya ilk önce ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinden sonuç alınamazsa cerrahi müdahale yapılır. Tedavi edilirken kalp kapağı tamir edilir. Yapay kapak ile değişim sağlanır. Üç odacıklı kalp pilleri de bazı hastalarda etkili olarak kullanılır.  Ameliyat olması riskli hastalarda mitral klip denilen mitral kapağı mandallama yöntemi kullanılır. İleri derecede mitral yetersizliği olan hastalar aşırı hareketlerden kaçınmalıdır. Tuz tüketimini mümkün olduğunca azaltmalıdır.

Mitral Yetmezliği Olanlar Neye Dikkat Etmelidir?

Mitral yetmezliği olan hastalar düzenli nabız ölçümü yapmalıdır. Kilosunu sürekli tarttırıp takip etmelidir. Tansiyon durumunu kontrol etmelidir. Her gün ödemlerine dikkat edip ilaçlarını aksatmadan kullanmalıdır. Doktor tavsiyesine uymaları gerekir.

Mitral Kapak Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

Mitral kapak mitral aparat denilen anatomik kısımlardan oluşur. Bunlar mitral kapağın oturmuş olduğu anulus denilen mitral halka, papillaradedeler, papillaradedeleri yaprakçıklara bağlayan ipliksi yapılardır. Bunların herhangi birinde ortaya çıkan bir hasar mitral yetersizliğe neden olur. Bu hasarlar genetik kaynaklı olabilir. En önemli mitral yetersizliği nedenlerinden biri miksomatöz mitral yetersizliğidir. Koronel kalp hastalığı, hipertansiyon ve çocukluk çağında geçirilmiş romatizmalı ateş mitral kapak yetmezliğine neden olur.

Mitral Yetersizliğinin Belirtileri Nelerdir?

Mitral yetersizliği ilk başlarda belirti vermez.  Hastalık ilerledikçe belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kalbin vücuda pompalamış olduğu kan miktarı azalır. Hastalık son evresine geldiğinde hastada yorgunluk bitkinlik nefes darlığı gibi belirtiler görülür.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here