Kıymetini Bilmemiz Gereken 5 Sebze

0
487

Mevsim değişimleri nedeniyle gelen sağlık sorunları da kendini göstermeye başladı. Salgın hastalıklardan korunmak için kendinize çok iyi bakmalısınız. Kendinize iyi bakmanın yolu da iyi bir beslenmeden geçer. Bunun için yediğiniz yiyecekleri özenle seçmelisiniz. Sebze ağırlıklı beslenmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Hastalıklarla nasıl mücadele edilir?

Kış ayının gelmesi ile birlikte hastalıklarda kendisini göstermeye başladı. Özellikle toplu taşıma aracı kullananlar, kapalı ofis ortamında bulunanlar hastalık kapma konusunda daha riskli olabiliyorlar. Öksürük, hapşurma hatta solunum ile kolayca bulaşan hastalıkların en büyük düşmanı ise bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketmektir. Ek gıda takviyeleri ve öncesinde olacağınız grip aşısı da önlem alma açısından size yardımcı olacaktır.

Kıymetini Bilmemiz Gereken 5 Sebze

Dünyada çok sayıda uzmanlık alanını barındıran ve tedavi yöntemleri ile öncü olan Cleveland Kliniği en az tükettiğimiz hatta sevmediğimiz sebzelerin değerini bize tekrar hatırlatıyor. Her sebzenin farklı besin özellikleri bulunduğu için neredeyse vücudunuza kalkan üretiyor ve hastalıklardan korumanıza yardımcı oluyor.

Enginar: Sayısız faydası olan enginar aslında ülkemizde de pek sevilen bir yemek değil. Akdeniz ve ege tarafında daha çok tüketilebilen bu sebzenin hem gövdesi hem de yaprakları antioksidan özellikler taşıyor. Potasyum, folat ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu sebzenin aynı zamanda kalorisi de oldukça düşüktür. Bol lifli bir yiyecek olduğu için sağlığınıza iyi gelecektir. Zeytinyağlı olarak kolayca pişirerek tüketebilirsiniz.

Brüksel lahanası: Vitamin açısından özellikle C ve K vitaminlerini barındırır. Hafif haşlayarak salatalarda kullanabileceğiniz bu sebzeyi sık sık tüketebilirsiniz. Lifli bir sebze olduğu için bağırsak sisteminize de iyi gelecektir.

Tere: Tere diğer sebzelere eşlik ederek de tüketebilirsiniz. Kanser riskini azaltan sebze olarak bilinir. Antioksidanlar bakımından zengin olduğu için sık sık salatalara ve yemeklere eşlik ederek kullanabilirsiniz.

Karnabahar: Türk mutfağına en yakın olan Karnabahar turp ailesinden gelen çiçekli bir bitki türüdür. Tüketimi diğer sebzelere göre daha çok tercih edilebilir. Diğer yeşilsebzeler gibi anti-kanserojen etkileri bakımından zengindir. Fırınlanarak pişirilmesi önerilir.

Kereviz: Vitamin bakımından zengiin olan kereviz özelikle cilde çok iyi gelir. A vitamini yaşlanma etkilerini azaltır ve E vitamini ise cildin parlaklık verir.  Kerevizin en önemli özelliği içinde Omega-6 yağ asidi bulunmasıdır. kalsiyum, selenyum, fosfor, potasyum ve magnezyum mineralleri ile oldukça zengin değerler içeren bir sebzedir. Ancak ne yazık ki toplumumuzda çok az tüketilmektedir.

Genel olarak sebze tüketmeniz hastalıklara karşı bağışıklığınızı artıracaktır. Menülerinizi hazırlarken yeşil sebzelere de yer vermeyi unutmayın. Bağışıklığınızı güçlendirecek olan bu sebzeleri tüketerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here