Grip Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

0
456

Havaların soğumasıyla birlikte salgın hastalıklar da çoğaldı. Salgınların en sık görülen hastalığı ise grip.  Gribe neden olan virüs, solunum yoluyla kolayca bulaşmaktadır. Her yaşta görülebilen bu hastalık özellikle çocuk ve yaşlılar için tehlikeli bir hal alabilir. Bu sebeple belirtilerin kendini göstermesi ile birlikte hemen doktora başvurmak gerekir.

Soğun algınlığı ile sık sık karşılaştırılan gribin en önemli belirtisi, kırgınlık, burunda hassasiyet ve akıntı, hapşırma, ateş, zaman zaman da titremelerdir. Vücuttaki kırgınlıklar kas ve eklem ağrılarıyla birlikte gelir. Baş ağrısı ve öksürük de sık görülmektedir.

Toplu taşıma kullananlar veya kalabalık ortamlarda bulunanlar bu salgına her an yakalanabilir. Risk altında bulunan kronik hastalar da gribe çok dikkat etmelidir. İstatistikler incelendiğinde gribe yakalananların ölümle sonuçlanma olasılığı da vardır. Bu yüzden küçümsenmeyecek bir hastalıktır. Yaşlılar ve çocuklar bağışıklıkları daha zayıf olduğu için hastalık için risk taşımaktadır.

Grip Nasıl Tedavi Edilir?

Belirtilerin kendini göstermesi ile birlikte mutlaka doktora gidilmelidir. Doktorun verdiği ilaçları doktorun önerdiği şekilde kullanmanız gerekir. Önlem olarak grip aşısı da yaptırabilirsiniz. Hızlı bir şekilde bünyeyi ele geçiren bir hastalık olduğu için önlem olarak ilk etapta aşıyı yaptırmak yararınıza olabilir. Tabi en önemlisi de hijyenik kurallara uymaktır. Ortak kullanım alanlarında örneğin otobüste, tuttuğunuz yerleri grip hastası tuttuysa size de kolayca bulaşabilmektedir. Elinizi ağzınıza götürmemek, elinizi iyice dezenfekte etmek gibi bir çok önlemi dikkate almanız gerekir. Sık vakit geçirdiğiniz ofislerde en azından bir kolonya bulundurabilirsiniz. Ellerinizi sık sık yıkamanızı da öneririz. Eğer siz de gribe yakalandıysanız hapşırarak bunu başka kişilere de bulaştırmanız mümkün. Sizin de çevrenizi düşünerek hijyenik davranmanız önemlidir.

Grip Aşısı Nedir?

Grip aşısı sizi gripten uzak tutabilir. Önemli nokta hasta olmadan önce bu aşıyı olmanızdır. Bağışıklığınızı destekleyen bir aşıdır. Özellikle kronik rahatsızlıkları olanlara ve bebeklere yapılması tavsiye edilir. Bağışıklık sorunu yaşayanlara genel olarak bu aşı önerilmektedir.

Aşıya gerek kalmadan sağlıklı besinler tüketerek de bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here