Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nedir?

0
346
Profile of feminine face with closed eyes and make-up

Gözyaşı göz sağlığı açısından oldukça önemlidir. Gözün nemlenmesini sağlayan gözyaşı net görüntü imkânı sunar. Gözyaşı gözün tüm yüzeyine dağılarak bu bölgeyi toz, kir ve duman gibi çevresel faktörlere karşı korur. Gözyaşı gözün temizlenmesini sağlar. Gözün nem dengesini koruyup batma, yanma ve kızarık oluşumunu önler. Gözyaşı gözü koruyan bir kalkandır. Göz kapağı içinde bulunan gözyaşları göz kapakçığı aracılığı ile göz yüzeyine dağılır. Gözyaşları sürekli ve tepki olmak üzere iki şekilde ortaya çıkar. Sürekli gözyaşları gözün nem dengesini sağlar. Tepki gözyaşı ise rüzgâr ve toz gibi durumlar sonucu ortaya çıkar. Yetersiz gözyaşı göz kuruluğuna neden olur. Göz kuruluğu da gözün fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getirmesini engeller. Bu yüzden göz sağlığı açısından gözyaşı büyük bir yere sahiptir.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Neden Olur?

Gözyaşı kanalı halk arasında göz pınarı olarak adlandırılır. Gözün iç kısmındaki bölümde bulunan gözyaşı bezinden salgılanan sıvı gözün nemli kalmasını sağlar. Gözün nemlenmesi ile göz temizlenmiş olur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, burun yapısına bağlı olarak enfeksiyonlara neden olur. Çapaklanma ve göz sulanması görülür.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Gözyaşı tıkanıklığı olan kişinin gözleri çok sık sulanır. Gözünde çapaklanma oluşur. Burun kökü şişmeye başlar. Burun köküne basıldığı zaman iltihap gelir. Burun çevresinde dayanılması güç ağrılar oluşur.

 

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi edilmeyen gözyaşı kanal tıkanıklığı enfeksiyonlara neden olur. Enfeksiyonlar uzun süre devam ederse rahatsızlık menenjit ve sinüzite çevirir. Tedavisi ameliyat ile yapılır.

Dakriyosistorinostomi adı verilen cerrahi yöntem ile kapalı olan kanala müdahale edilmez. Bunun yerine yeni kanal açılır. Ameliyat ile %95 oranında iyileşme sağlanır. Gözyaşı kanalı tıkanıklığında tercih edilen bir diğer tedavi yöntemi ise silikon tüp tedavisidir. Başarı oranının bu tedavide düşük olmasından dolayı pek tercih edilmiyor. Kanamasız ve dikişsiz cerrahi operasyon isteyenler için multidiode lazer olarak adlandırılan lazer tedavisi uygulanır.  8-10 dakika süren bu ameliyat sonunda dikiş izi ve kanama yaşanmaz. Kişi ameliyattan sonraki gün yaşamına kaldığı yerden devam edebilir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here