Menisküs Nedir?

0
405

Menisküs dizimizde yer alan kıkırdak yapıya verilen isimdir. Bu kıkırdaklı yapı dizde sürtünmeyi engeller. Dizin üst tarafındaki tüm vücut ağırlığına yastık görevi yapar. Bu iki kemiğin birbirine sürtünmesini önler. Menisküs dokusu içinde kan dolaşımı yer alır. Kas dokusuna benzeyen Menisküs oksijensiz de yaşayabilir.  Menisküs iç menisküs ve dış menisküs olmak üzere iki çeşittir. Diz ekleminde kemiklere temas ettiği yerin etrafını hilal şeklinde sarar.

Menisküs Yırtığı Nedir?

Menisküs yırtığı menisküs dokusunun bakı ve zorlanma sonucu zarar görmesidir. Gelişme çağında ya da gelişmesini yeni tamamlamış genç sporcularda çok sık görülür. Spor yapmayan kişilerde ani hareketler ya da zorlanma sonucunda menisküs yırtıkları oluşabilir. Belli bir yaşın üstüne gelindiğinde ani hareket ya da zorlanma olmasa da menüsküs yırtığı oluşabilir.

Menisküs Nedenleri Nelerdir?

Menisküs yırtılması trafik kazaları sonucu dize gelen darbeler ile ortaya çıkabilir. Diz üstüne ağır bir yük düşmesi, hareket halindeyken dizin dönmesi, yaşlılarda kireçlenmeye bağlı olarak menisküs yırtılması görülür.

Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtılması olan kişilerin dizinde ağrı ve şişler ortaya çıkar. Diz takılmaya başlar. Hastanın dizi çok sık kitlenir. Şişme ile birlikte içeride sıvı birikir. Sıvı akışma hassasiyeti durumunda mutlaka doktora gitmek gerekir.

Menisküs Yırtılmasına Karşı Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Menisküs yırtılması olan kişiler ayakta sabit dururken her iki dize eşit ağırlık vermeye çalışmalıdır. Sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Kilonuzu dengede tutun. Kilo menisküs dokusuna uygulanan baskıyı arttırır. Basketbol, futbol, güreş gibi yakın temas sporu yaparken çok dikkatli olmalısınız. Bacak kaslarınızı güçlendirecek egzersizler yapın. Yazın bolca yüzün. Bir süre spordan uzak durun. Fizik tedavi ile bacak kaslarınızı güçlü tutmaya çalışın. Koşmak yerine hafif tempolu yürüyün. Ani hareketlerden uzak durun. Sabit dururken ağırlığı menisküs olan dize değil diğerine verin.

  • Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menisküs tedavisi yırtığın tipine, derecesine ve nerede olduğuna bağlı olarak yapılır. Hastanın yaşı ve aktivite derecesi tedaviyi etkiler. Tedavide istirahat, buz kompresi, dizlik kullanımı ve fizik tedavi yöntemleri kullanılır. Gerekli durumlarda menisküs ameliyatı yapılır. Menisküs ameliyatı günümüz teknolojisinde kapalı yöntemlerle yapılır. Ameliyat bölgesine bölgesel anestezi yapılır. Ameliyat toplamda 15 dakika ile 30 dakika arası sürmektedir. Diz eklemine iki tane delikten giriş yapılır. Kalemden daha ince bir video kamera ile diz ekleminin içi görüntülenir. Diğer delikten özel aletlerle giriş yapılarak yırtığın türüne göre dikiş yapılır. Kanama olmadan yapılan bu ameliyatta delik açılan iki yere birer dikiş atılır. Menisküs ameliyatı riski düşük ameliyatlardandır. Ameliyat sonrası doktor tavsiyelerine uyarsanız risk durumu ortadan kalkar. Menisküs yırtığı ameliyat olmadan da geçer. Menisküs ameliyatından sonra ayaktaki uyuşukluk geçtikten sonra 2 saat yürümek gerekir.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here