Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

0
339

Sarı nokta hastalığı yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Ciddiye alınmayan sarı nokta hastalığı kişiyi körlüğe kadar götürür. Sarı nokta hastalığı tıp dilinde makula dejenerasyonu olarak anılır. Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan hastalık kalıcı görme kayıplarına neden olur. Görme merkezinde meydana gelen bu rahatsızlık sonucu ortaya çıkan körlüğün sonradan giderilmesi mümkün değildir. Sarı nokta hastalığı bir retina hastalığı olup 55 yaş üstü yaşlılarda yoğun olarak görülür. Bu hastalığın oluşmasında genetik faktörler de etkilidir. Sigara ve ultraviyole ışınları sarı nokta hastalığı oluşumunu tetikler. Sarı nokta hastalığı;  hipertansiyon, yüksek kolesterol, şişmanlık ve uzun süre güneş ışığına maruz kalınması durumunda daha genç yaştaki bireylerde de görülebilir.

Sarı Nokta Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

  1. Kuru Tip: Sinsice ilerleyen bir sarı nokta hastalığıdır. Uzun süre görme kayıplarına neden olur.
  2. Yaş Tip: Kuru tip sarı nokta hastalığına oranla daha az görülür. Ani görme kayıplarına neden olur. Bozuk kılcal damarların makulaya ulaşması sonucu oluşur.

Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sarı nokta hastalığı kişinin yaşam kalitesini düşürür. Zamanla kısmi ve kalıcı körlüğe neden olur. Görme kaybı, göz önünde oluşan karartılar, renk bozuklukları, nesne ve çizgileri eğri görmeye başlama, bulanık ve sisli görme sarı nokta hastalığının başlıca belirtileridir.

Sarı Nokta Hastalığı Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sarı nokta hastalığı oluştuktan sonra hastalığı iyileştiren bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalığın oluşmasını engelleyecek ve ilerlemesini durduracak bazı yöntemler vardır. Vitamin açısından zengin besinler tüketmek, kuru sarı nokta hastalığından yaş sarı nokta hastalığına geçişi azaltır.  Uzmanlar, sarı nokta hastalığına karşı A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra çinko bakımından zengin besinler tüketilmesini önermektedir.  Her hastalıkta olduğu gibi sarı nokta hastalığında da erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis ile hastalığı tetikleyen unsurlar ortadan kaldırıp hastalığın daha yavaş ilerlemesi ve etkilerinin azaltılması sağlanabilir. Belirtilerin erken fark edilmesi düzenli göz kontrollerinin yapılması ile mümkündür. Belirtiler ortaya çıktığı anda uzman doktora vakit kaybetmeden görünmek gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here