İshal Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

0
543

İshal boşaltım sisteminde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Dışkının normalden daha cıvık olması durumudur. Çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açan ishalin oluşmasında birçok faktör etkilidir.

Baharatlı yemekleri çok tüketmek, alkol almak, süt ürünlerini ihtiyaçtan fazla tüketmek ishal oluşumunu tetikler. Uzun süre ishal durumu yaşayan birey aşırı sıvı kaybederek kilo kaybı yaşar. İshal olan birisinin son kullanma tarihi geçmiş ürünlerden uzak durması gerekir. Hazırlanan yemeklerin hijyen olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı C vitamin tüketimi, magnezyum alımı, kirli sular ve düzensiz beslenme ishal oluşumuna neden olur.

İshal sonucu aşırı su kaybeden vücutta kalp, karaciğer ve böbrek başta olmak üzere birçok rahatsızlık durumları görülür. Vücudun kan dolaşımı ishalden olumsuz etkilenir. Vücudun kaybettiği su miktarı mutlaka telafi edilmelidir.

İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal bağırsak sisteminde toksinlerin etkisi ile ortaya çıkar. Sağlıksız besin tüketimi, enzim eksikliği, laktoz içermeyen süt tüketimi ishale neden olur. İshal olan birisi karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, halsizlik, bitkinlik ve yüksek ateş gibi durumlar yaşar.

İshale İyi Gelen Şifalı Bitkiler

  • Karanfil kürü: Karanfil bağırsaktaki flora dengesini sağlar. On tane karanfili kırıp sıcak su içine atıp sabah akşam aç karnına tüketmek kısa sürede ishalinizi yok edecektir.
  • Zencefil çayı: İshali kesmede etkili olan zencefil çayı vücuda direnç kazandırıp vücudun ısı dengesini korur. Soğuk algınlığına da iyi gelen zencefil çayı bağışıklık sistemini güçlendirip ishali kısa sürede durdurur.
  • Kahve-Limon: Türk kahvesine limon ilave ederek tüketmek ishalin durmasını sağlar.
  • Elma sirkesi: Mide ağrısına çok iyi gelen elma sirkesi içerdiği antiseptik özelliği ile ishali kısa sürede keser. Bağırsakların çalışmasını düzene sokan elma sirkesini 1 bardak su içine birkaç damla koyarak sabah akşam içmeniz tavsiye edilir. İştahı kesen elma sirkesi bağırsakları düzene sokar ve kilo vermenizi de sağlar.
  • Limon suyu: 3 tane limonu kesip bir sürahi suyun içine koyup gün boyu tüketmek ishal için çok faydalıdır. İshali kısa sürede kesen limon suyu vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip vücuda direnç verir.
  • Havuç: İshale iyi gelen havuç kabukları soyularak suyu çıkartılıp her gün sabah akşam içilmesi tavsiye edilir. Ezilerek püre şeklinde de tüketmek oldukça faydalıdır.
  • Sarımsak: Hastalıklara deva olan sarımsak ishali kısa sürede keser. Günde 3 diş sarımsak tüketmek bağırsakları düzene sokup ishalin durmasını sağlar.
  • Kepek: Bağırsaklarda ortaya çıkan suyu emen kepek sindirim sistemini düzene sokar. Bir yemek kaşığı kepek her gün mutlaka tüketilmelidir.
  • Patates çorbası: İshal hastası mutlaka patates çorbası tüketmelidir. Besleyici ve doyurucu özelliği olan patates vücudun enerji ihtiyacını büyük oranda karşılar. Bağırsakları düzenleyen patates ishali kısa sürede keser.
  • Böğürtlen: İshali iyileştiren bir diğer bitkimiz böğürtlendir. Böğürtleni reçel olarak değil de taze meyve olarak tüketmeniz tavsiye edilir. Kış mevsiminde reçel olarak tüketebilirsiniz.
  • Keçiboynuzu tozu: İshal dışkının sulu olma halidir. Keçiboynuzu tozu dışkıyı kalınlaştırıp ishalin etkilerini ortadan kaldırır. Bebeklerin mamasına 1 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu ilave etmeniz uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
  • Muz: Potasyum bakımından oldukça zengin olan muz kolay sindirilebilen bir besindir. İçerdiği mineraller ishalle kaybedilen sıvı miktarını vücuda yeniden kazandırır. İshalin iyileşme sürecini hızlandıran muz bağırsak sistemini düzene sokar. Sindirimi kolay olan muzu sabah akşam 1 er tane tüketmelisiniz. Aşırı muz tüketiminden uzak durmalısınız.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here