Varis Nedir?

0
516
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2018-11-18 05:59:25Z | http://piczard.com | http://codecarvings.comíýÿ»Ðçÿ«Åæÿ£¿êÿ¡¹ëÿš¶îÿŽ¯ëÿ‡ªìÿ~¤íÿvŸíÿoœìÿe–æÿc“âÿ0"YW­ýÐ

Varis Nedir? Varis deri altındaki toplardamarda meydana gelen gözle görülür genişlemeye denir. Toplardamar kirli kanın temizlenmesi için ters yönde bir akış sağlayarak kanı akciğer ve kalbe taşır. Toplardamarda kanın geri gelmemesi için kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıkların yapısının bozulması ile kan geri gelerek birikmeye başlar. Bu birikmeler basınç oluşturarak varislerin oluşmasına neden olur. Varis genetik nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi uzun süre ayakta kalma ve hareketsiz kalma gibi durumlar varis oluşmasına neden olur. Varisler çirkin bir görüntüye sahip olmanızı sağlar. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık durumudur.

Varisler; yorulma, ayak ağrısı, kramp, kaşıntı, şişlik ve ağrıların oluşmasına neden olur. Varis insanların günlük yaşam kalitesini düşürüp günlük aktiviteleri kısıtlar. Varisler; varis pıtılaşması ve varis kanaması gibi birçok problemleri de beraberinde getirir. Varis başlangıcında kılcal damarlarlar mavi ve yeşil renklidir. İlerleyen varis durumlarında cilt kahverengi renge dönüşür.

Varisin Belirtileri ve Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?

Varisler vücutta genellikle ayak bileğinde ve bacağın dizden aşağı bölümünde şişkinlik şeklinde görülür. Varisler ağrılara neden olur. Varis çorapları ile ağrılar azaltılabilir. Varisler geceleri bacakta kramplara neden olur. Ayak parmağı uyuşmaya başlar. Bacaklarda karıncalanma hissi oluşur. Diz ve bileklerde eklem ağrıları görülür. Varisli bölgeler kaşınmaya neden olur. Ayak tabanında yanma hissi meydana gelir. Uzun süre ayakta hareketsiz kalan kişilerde varis şikayetleri artmaya başlar. Varis kadınlarda, kilolu kişilerde, mesleği gereği uzun süre ayakta kalmak zorunda kalan kişilerde, ailesinde varis olanlarda ve doğum yapan bayanlarda görülür.

Hamilelikte Varis

Gebelik öncesinde var olan varisler gebelikle birlikte büyüme gösterir. Hamilelik öncesinde mutlaka varis tedavisi yapılmalıdır. Hamilelik döneminde ortaya çıkan varisler doğumdan sonra kaybolur. Genetik olarak oluşan varisler ise gebelik döneminde büyür. Hamilelik sürecinde kan damarlarlarındaki kan miktarı arttığı için toplardamarın yükü artar. Rahim büyümesi ile birlikte bacak ana toplardamardaki baskıyı arttırır. Bu da kalbe kan taşınmasını zor hale getirir. Bu durum varislerin oluşumunu tetikler.

Varis Tanısı Nasıl Konur?

Varisler gözle görünmesine karşın tanısı için hasta ayakta muayene edilmesi gerekir. Her şişkinlik durumu varis değildir. Gözle görünmeyen varislerin tespiti için gerekli muayene ve tetkikler yapılır. Varis tanısı için ultrason ve ultrasonografi yöntemleri kullanılır.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalar ameliyattan korku genelde ilaçla tedavi olmak isterler. Cerrahi operasyonlarda normal hayata dönüşün gecikmesi, pıtı ve sinir zedelenmesi görülebilir. İlaçla mı yoksa cerrahi operasyonla mı tedavi edileceğine uzman hekim hastalığın durumuna göre karar verir. Tedavi sonrası verilen ilaçlar harfiyen kullanmalısınız. İlk 20 gün varis çorabı kullanın. Duş ve uyku haricinde varis çoraplarını ayağınızdan çıkarmayın. Tedaviden 1 gün sonra duşunuzu alabilirsiniz. Bacağınızı tedavi sonrası aşırı sıcak havalardan ve güneşten sakının. Her gün 1 saat yürüyüş yapmak tedavi sürecinde önemlidir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here