Corona virüsü nedir? Belirtleri nelerdir?

0
295

Gündeme bomba gibi düşen ve herkesin korkulu rüyası olan Corona Virüsü, gittikçe büyüyen bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor.

Güncel verilere göre virüsten kaynaklı olarak 259 kişinin öldüğü belirtiliyor. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan bu virüse karşı ise sert önlemler alınmaya başlandı. Bir çok kişi evinde tutuluyor ve sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Hayvanlarda görülen bir virüs türü ancak insanlara da geçebiliyor. Tıp dilinde Corona virüs türü “2019-ncov” şeklinde isimlendiriliyor.

Virüs isimi fotoğrafta görüldüğü üzereonu kaplayan halka-taç anlamından gelen korona kelimesinden türetilmiştir.

Corona Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Virüsün en önemli belirtisi yüksek ateş olduğu belirtildi. Akciğere yerleşip çoğalan virüs zatüre belirtileri göstermeye başlıyor nefes darlığı ve öksürük de bu belirtilere eşlik ediyor.

Özellikle yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi düşük olanlarda hastalık çok çabuk yayılıyor ve etkileri ölümcül olabiliyor. Ayrıca şeker hastalığı, tansiyon hastalığı bulunan kronik hastalarda risk altında.

Corona Virüsü Nasıl Ortaya Çıktı?

Sosyal medyada pek çok dedikodu tarzında haber çıksa da Çin’in Wuhan kentinde virüsün yayılmaya başladığı biliniyor. Wuhan şehrinde yer alan deniz ürünleri pazarında yaban hayvanları satışı yaygın. İlk olarak 10 Aralık 2019’ta virüsün görüldüğü belirtiliyor. En kuvvetli ihtimal bu pazardaki hayvanlardan insanlara geçtiği ve virüsün bu şekilde yayıldığı bilinmekte.

Doğu ülkelerinin yanında hızlı bir şekilde başta Amerika olmak üzere Almanya, Fransa gibi ülkelerde de hastalığın görüldüğü onaylandı. Çin seyahatine çıkanlardan hastalığın geçtiği ve hızlı bir şekilde bulaştığı biliniyor. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü’de Alarm verdi.

Corona Virüsü Türkiye’ye Geldi mi?

Şu an için kayıtlı bir vaka olmadı. Ancak 01.02.2020 tarihinde Çin’deki vatandaşlar uçakla Türkiye’ye getirildi. En büyük riski onların taşıdığını söyleyebiliriz. Bu sebeple karantina altında bir süre gözleme tabi olacak bu yolcuların akıbetini önümüzdeki günlerde görüyor olacağız.

Corona Virüsü’nden Nasıl Korunuruz?

Hastalığın tam kaynağı saptanmadığı için şu an hastalığın etkili bir tedavisi yok. Araştırmalarda yarasa türüne benzediği saptanmış. Basit bir soğuk algınlığı olsa bile belirtiler görüldüğü andan itibaren doktorunuza başvurmanız çok önemli. Basit gibi görünen hijyen koşullarına da kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. Sık sık ellerinizi yıkamak da önemli.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here