B12 Eksikliği Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

0
335

B12 vitamini eksikliği hayat kalitesini düşürmekle kalmayıp ilerleyen vakitlerde vücutta önemli hasarlara ve ölümcül sıhhat problemlerine neden olabilir. 

B12 vitamini, eksikliği nedenleri…

B12 vitamini eksikliğinin en önemli nedeni, beslenme sıkıntısıdır. Besinlerden yeteri kadar b12 vitamini alınmadığında eksiklik yaşamak kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle b 12 içeren besinlerden bolca tüketmek gerekir.

B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?

B12 vitaminini bolca alabilmek için et, süt, yumurta, ciğer, yumurta ve balıktan muhakkak tüketmek gerekir. Her sabah kahvaltısında ve haftada bir yahut iki kere akşam yemeklerinde ciğer, balık yahut et tüketirseniz b12 vitamini eksikliğinizi giderebilirsiniz.

Mide rahatsızlıkları

Midede meydana gelen gastrit tipi illetler mide çeperindeki hücrelerin azalması durumudur. Mide içi hücrelerin azalması durumunda B12 vitaminin depolanması mümkün olmamaktadır.

Yaşlanmak

Yaş ilerlemeye başladığında b12 vitamini emilimi azalmaktadır. Bu nedenle orta yaşın biraz üzerinde olanlar B12 vitaminine dikkat etmelidirler.

B 12 vitamini eksikliği kimlerde görülmektedir?

Vejeteryan olan kimselerde

Vejeteryan olanlarda ekseriyetle b12 vitamini eksikliğine çok sık rastlanır. Et, süt, yumurta üzere besinleri hiçbir devir tüketmemek ilerleyen vakitlerde B12 vitamini eksikliğini getirir velev önemli sıhhat meselelerine neden olabilir.

Diyabet hastalarında
50 yaş üzerinde olan ve diyabet hastası olan sık ilaç kullanan şahısların muhakkak b12 vitamini eksikliği olup olmadığını araştırmalıdırlar.

Çölyak hastalarında
Azıkların vücut tarafından işlenmesinde dertlere yol açan Crohn marazı, çölyak marazı üzere marazları yaşayanlarda B12 eksikliği sık görülmektedir.

Cerrahi zayıflama operasyonu geçirenlerde

Mide kelepçesi kullanan bireylerde

B12 vitamini eksikliğinde vücut anlaşılan yansılar ortaya çıkarmaktadır. Birinci devirlerde B12 vitamini eksikliğinde hafif aksaklıklar meydana gelir. Lakin daha sonraları bu eksiklikler, şiddetlenir ve önemli rahatsızlıklar ortaya çıkartabilir.

B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinde vücut umumisine yerinde oksijen taşıyamaz bu nedenle vücutta yorgunluk ve halsizlik hissi oluşur. Hafif baş dönmeleri de beraberinde gelen belirtiler arasındadır.

Diş eti kanaması

B12 eksikliğinde münhasıran diş etlerinde kanamalar görülür. Diş etlerinde daima olarak kanama meydana gelmesi b12 eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Kabızlık

Şiddetli ve daima hale gelen kabızlık B12 eksikliğinin en değerli belirtileri arasında mahal alır.

Baş ağrısı

Baş ağrısı ve konsantrasyon eksikliği B12 eksikliğinin belirtileri arasındadır.

Morarma

Kollarda ve bacaklarda meydana gelen nedeni bilinmeyen morarmalar B12 eksikliğine işaret ediyor olabilir.

Yaş öbeklerine nazaran günlük B12 ölçüleri

7-12 Ay Arası: 0.5 mcg
1-3 Yaş Arası: 0.9 mcg
4-8 Yaş Arası: 1.2 mcg
0-6 Ay Arası: 0.4 mcg
9-13 Yaş Arası: 1.8 mcg
14-18 Yaş Arası: 2.4 mcg
Yetişkinler: 2.4 mcg
Gebelik ve Emzirme Devri: 2.6 mcg

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here