Sağlık ve Haber

İshal Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

İshal boşaltım sisteminde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Dışkının normalden daha cıvık olması durumudur. Çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açan ishalin oluşmasında birçok faktör etkilidir.

Baharatlı yemekleri çok tüketmek, alkol almak, süt ürünlerini ihtiyaçtan fazla tüketmek ishal oluşumunu tetikler. Uzun süre ishal durumu yaşayan birey aşırı sıvı kaybederek kilo kaybı yaşar. İshal olan birisinin son kullanma tarihi geçmiş ürünlerden uzak durması gerekir. Hazırlanan yemeklerin hijyen olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı C vitamin tüketimi, magnezyum alımı, kirli sular ve düzensiz beslenme ishal oluşumuna neden olur.

İshal sonucu aşırı su kaybeden vücutta kalp, karaciğer ve böbrek başta olmak üzere birçok rahatsızlık durumları görülür. Vücudun kan dolaşımı ishalden olumsuz etkilenir. Vücudun kaybettiği su miktarı mutlaka telafi edilmelidir.

İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal bağırsak sisteminde toksinlerin etkisi ile ortaya çıkar. Sağlıksız besin tüketimi, enzim eksikliği, laktoz içermeyen süt tüketimi ishale neden olur. İshal olan birisi karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, halsizlik, bitkinlik ve yüksek ateş gibi durumlar yaşar.

İshale İyi Gelen Şifalı Bitkiler