Miyom nedir?

0
674

Miyom nedir? Günümüzde kadınların en çok rastladığı sağlık sorunlarından biri de miyomdur.

Bu yazımızda Miyom nedir? Belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi olur? konularını inceleyeceğiz.

Miyom kısaca, rahmin adale tabakasından ortaya çıkan küçük urlara verilen isimdir. Kadın rahimde bulunan miyomlar genellikle iyi huylu urlardır. Genellikle rahmin dokusundan kaynaklanarak ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak büyüklükleri 1–15 cm civarındadır. Rahim ağzında ve rahim gövdesinde rastlanan miyomlar rahim içinde de bulunabilirler. Çeşitli miyom türleri vardır değişkenlik gösteren miyomlara fibroidler, leyomiyomata, leyomiyom ve fibromiyom gibi gibi isimler verilebilmektedir.

Miyom Türleri

Kadının rahminde mevcut olan miyomları aslında 3 şekilde inceleyebiliriz.

Submuköz miyomlar: Bu miyomlara, genellikle rahmin içinde rastlanılmaktadır. Diğer miyomlara göre en az rastlanılabilen türüdür. Ancak az rastlanan bir tür olmasına rağmen en fazla kanama riskine de bu miyomlar sebep olur. Doktora edilen şikâyetlerin çoğu bu miyoma bağlanmaktadır.

İntramural miyomlar: Kadının rahim içi kaslarında yerleştiği için şiddetli ağrılara sebep olan miyomlardır. En sık rastlanılan miyom türüdür. Bu miyom türü de Submuköz miyomları gibi kadınlarda şiddetli adet kanamalarına yol açar. Ayrıca şiddetli karın ağrılarına da sebep olur. Karın içine de baskı uygulayabilir eğer bu şikayetleri yaşıyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz.

Subseröz miyomlar: Bu miyomlar rahmin dış yüzeyinde oluşmaktadır. Fazla kanamaya neden olmazlar ancak bu miyomu olan kadınlar şiddetli karın ağrıları yaşarlar. Ağrılar sırta da vurabilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here