Yenidoğan Bebeğin Banyo Bakımı

0
351

Bebek gelişiminde banyo önemli yer tutar. Banyo bebek gelişimini olumlu etkiler. Bebeğin iştahının artması ve uyku düzeninin sağlanmasında banyonun etkisi büyüktür. Bebeklerde ilk banyo göbek ağı düştükten sonra yapılır. Göbek bağı düşünceye kadar bebeklere silme banyo yaptırılır. Silme banyolar yumuşak bez ve sabunlu su ile yapılır. Bez sabunlu su ile ıslatılıp bebeğin tüm vücudu nazikçe silinir. Silme işlemi yapılırken dikkatli olmak cildi tahriş etmemek gerekir. Sabun kalıntısı kalırsa bu kalıntı bebekte pişiğe neden olabilir.

YENİ DOĞAN BEBEK NE ZAMANLAR YIKANMALIDIR?

Yeni doğmuş bir bebek günde 1 kez mutlaka banyo yaptırılmalıdır. Banyo süresi 5 dakikadan az 15 dakikadan fazla sürmemelidir. Banyo sayısı sıcak yaz günlerinde 2ye çıkarılabilir. İklim şartları uygun değilse bebek haftada 2 kere banyo yaptırılmalıdır. Özel durumu olan çocuklara banyo yaptırırken hassas olmak gerekir. Cilt kuruluğu yaşayan çocuklar için cildi nemli tutan şampuanlar tercih edilmelidir. Banyo saati rutine bindirilmelidir. Banyo beslenmeden önce yaptırılmalıdır. Beslenme sonrası yapılan banyolarda bebeğin midesi bulanıp kusabilir. Çocuğa günlük program yapılırken banyo saati mutlaka konulmalıdır.

Bebeği banyoya sokmadan önce bütün malzemeleri önceden ayarlamalısınız. Bebek banyosu yaptırılırken; Kuveyt, leğen, kaymayı önleyen ağ, yıkama kovası, su dökme kabı, yumuşak lif, bebek şampuanı ve giysiler kullanılır. Banyo su sıcaklığı 37 derece oda sıcaklığı ise 26 dereceye ayarlanmalıdır. Su sıcaklığını termometre ile ya da dirsek yardımı ile ölçülmelidir. Banyo ortamında hava akımına dikkat edilmelidir. Hava akımı bebekleri hasta edebilir. Bebeği korkutmamak için ilk önce bebeğin ayağı suya sokulur. Çocuğun suya alışması için çocuğa zaman tanımak gerekir. Çocuk suya alıştıktan sonra gövdesi suya sokulur.

BEBEK CİLDİNİN HASSAS OLDUĞUNU UNUTMAYIN!

Bebeğin yüzüne su dökmemeye çalışın. Su bebeğin nefes almasını zorlaştırır. Bebeklerin kıvrım bölgesini iyi kurulayın aksi taktirde pişik oluşur. Bebekleri yumuşak bir lifle nazik biçimde yıkayın. Yıkarken göz yakmayan şampuanlar kullanın. Kurulamaya koltuk altı, kasık, ense ve makat bölgesinden başlayın. Banyo sonrası bebeği iyi kurulayın. Elbiselerinin kuru ve temiz olmasına dikkat edin. Banyo sonrası çocuğa pişik tedavisi uygulayın.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here