Bebeklik Döneminde Fiziksel Büyüme

0
444

Bebeklerin sağlıklı olup olmadığının en önemli göstergelerinden birisi büyümedir. Fiziksel gelişim boy, kilo, kemik gelişimi dil gelişimi, kas, sinir, sindirim, dolaşım ve solunum organlarında meydana gelen gelişimi kapsar. Fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönem 0-2 yaş bebeklik dönemidir. Büyüme doğumla başlar gençlik dönemi sonuna kadar sürer. Bebeklerin büyümesi genetik ve çevresel faktörlerden etkilenir.

Annenin gebelikte kötü beslenmesi, bebeğin enfeksiyon kapması, annenin sigara ve alkol kullanması bebeğin gelişimini etkileyen çevresel faktörlerdendir. Bebeklerin büyüme hızları farklıdır. Fakat her bebek büyümede aynı aşamaları yaşar. Beslenme bebeğin büyümesini olumlu ve olumsuz yönde etkiler. Çocukluk döneminde çocuğun beslenmesi çok önemlidir. Kemiklerin uzaması ve kas sisteminin olgunlaşması için çocukların proteine ihtiyacı var. Yetersiz beslenme kadar aşırı beslenme de çocukların gelişimini olumsuz etkiler. Spor faaliyetlerine katılan aktif çocukların büyümesi ve gelişmesi daha düzenlidir. Düzenli motor etkinlikleri çocukların boy ve kilo artışını etkiler.

Bebeklik ve çocukluk döneminde yaşanan hastalıklar büyümeyi olumsuz etkiler. Hastalıklar büyümeyi yavaşlatır hatta durdurabilir. 1 yaşına kadar bebekleri boyu 48-53 cm arası değişir. Ağırlıkları ise 3-3,5 kg arasıdır. İlk 6 ay boyunca bebekler her gün 30 gr kilo alır. 6. Ayda doğum ağırlığının 2 katına ulaşır. 1 yaşına geldiğinde ise ağırlığı doğum ağırlığının 3 katı olur. Bebekler doğduğunda 60-70 cm arası doğar. 2 yaşına kadar boyu 85 cm olur. Boy ve vücut ağırlığı gelişimde birlikte değerlendirilir. Boy ölçümü sert ve yatay zemin üzerinde yapılır. Boy ölçümü yapılırken bebeklerde patik ve başlık olmamasına dikkat edilir. Başın tepe noktası ölçüm aletinin baş tahtasına temas ettirilmez. 2 yaşından büyük çocukların boyu ayakta ölçülür.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here