Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

0
463

Bebeklerin idrar torbası 15.aydan itibaren gelişmeye başlar. Bebekler idrarlarını geceleyin daha az yapar. Gündüzleri 3 saatte bir idrarlarını yapar. Bu süre 15 aylıktan 3 yaşına kadar değişiklik gösterir. Tuvalet eğitimi için ideal yaş Aralığı 24 ay ile 30 ay arasıdır. Bu zaman dilimi bebeğin gelişim düzeyine göre değişiklik gösterir. Tuvalet eğitim zamanı belirlenirken bebeğin bu sürece psikolojik olarak hazır olup olmadığına dikkat edilir.

Çocuklara tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Tuvalet alışkanlığı konusunda bilgi veren kitaplar çocuklara okunabilir. Tuvalet sırasında çocukların kullanacağı malzemeler tanıtılmalıdır. Külot, lazımlık, sifon, çiş, kaka gibi terimler hakkında çocuklar bilgi verilmelidir. Yapılması gerekenleri tuvalet eğitim kartına yazarak çocuğun tuvalet eğitimi kolay hale getirilir. Tuvalete gir, soyun, tuvaletini yap, vücudunu temizle, sifonu çek ve elini yıka gibi komutlar verilerek çocuğa tuvalet eğitimi aşamalı olarak verilmelidir. Tuvalete gittiğinizde çocuğunuzu da tuvalete götürerek tuvaletin nasıl yapıldığını görmesini sağlayın. Çocuğunuzun lazımlığa bir süre oturmasına izin verin. Bu işlemi rutin hale getirin. Çocuk lazımlığa bir süre oturduktan sonra çocuğa çişini ve kakasını lazımlığa yapabileceğini söyleyin. Tuvalet eğitimine başladıktan sonra bebeğinize artık bez bağlamayın. Geceleri tekrar bebek bezi takmak çocuğun tuvalet eğitimini yavaşlatır. Tuvalet eğitimine başlandığı zaman çocuğa kolay çıkabilen kıyafetler giydirin. Fermuarlı, çıtçıtlı ve düğmeli giysiler tuvalet eğitimini zorlaştırır. Çocuğun tuvalet ihtiyacı olduğu zamanları tespit edip bu saatlerde çocuğa tuvalet eğitimi verin. Çocuğu tuvaletini yapma konusunda cesaretlendirin. Çocuğunuz tuvalete düzenli çıkıyorsa bu saatleri not alın. Çocuğunuz tuvaletini başarılı bir şekilde tamamladığında onu ödüllendirin.

“Tuvalet eğitimi zor bir süreçtir.”

Bu süreçte anne ve babaların sabırlı olması gerekir. Tuvalet eğitimi sırasında çocuklara sert çıkışmayın. Katı tuvalet eğitimi çocuğun psikolojisini bozar. Çocukta kişilik bozukluğuna neden olur. Tuvalet eğitimini katı bir şekilde alınan çocuklar çevresine karşı güvensiz ve cimri bir kişiliğe sahip olur. Bu yüzden tuvalet eğitimi çocuğa yumuşak bir biçimde verilmelidir. Çocuk bu dönemde meraklıdır. Size tuvalet eğitimi konusunda sorular soracaktır. Çocuğun sorduğu sorulara sabırlı güzel açıklamalar getirmelisiniz. Çocuk kendini tuvalet eğitimi konusunda eksik ve yetersiz hissediyordur. Bu yüzden çocuğa bilgi verici açıklamalar yapılmalıdır. Anne ve baba tuvalet eğitimi konusunda kendini eksik hissettiği durumda mutlaka uzmanlardan destek almalıdır. Tuvalet eğitiminin zamanı iyi belirlenmelidir. Yaz ve bahar ayları tuvalet eğitimi için ideal vakitlerdir. Bu aylarda saldırgan hastalıklar azdır. Çocuklar bu aylarda kalın kıyafetler giymesine gerek yoktur. Kış ayında tuvalet eğitimi vermek zordur. Çocuk bu dönemde hasta olabilir.

Tuvalet eğitimi sırasında yapman gereken 7 şey

  1. Çocuk bezini bırakıp alıştırma külotuna geçiş yapın. Bebek alıştırma küloduna geçme konusunda ısrarcı ise beze devam etmelisiniz.
  2. Lazımlık çocuğun ulaşabileceği bir noktada olsun.
  3. Çocuğun yanında bir arkadaşı ile tuvalete gitmek istediği zaman izin verin. Bu durumun bir sakıncası olmadığı gibi çocuk için tuvalet eğlenceli hale gelebilir.
  4. Musluk açmak çocuğun çişini getirir. Musluğu açıp çocuğun çişini yapmasını bekleyin.
  5. Lazımlığın içerisindeki çiş ya da kakayı tuvalete dökerek çocuğun bağlantı kurmasını sağlayın.

Tuvalet eğitimi gece nasıl verilir?

Çocuğu gündüz olduğu gibi gece de bezsiz yatırın. Bebek bezi bağlamak yerine koruyucu bez serin. Çocuk uyumadan önce çocuğa sıvı vermeyin. Gece tuvalet eğitimi kazandırmak gündüze göre daha zordur. Çocuk altına kaçırdığı zaman çocuğa kesinlikle kızmayın. Çocukların 5 yaşına kadar gece tuvalet alışkanlığı kazanamaması normaldir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here