Bebek ve Ek Gıda Başlangıcı

0
436

Bebeklerde ek gıdaya geçiş annelerin en heyecan duyduğu anlardan birisidir. Bebeğin ek gıdaya başlaması için uzmanlar yaşamın 6. ayını tavsiye eder. Bu süreçte bebeğin hareket etme becerisi gelişir. Bebeklerin gelişimleri bu dönemde hızlanır. Anne sütünde olmayan vitamin ve liflere bu dönemde daha çok ihtiyaç duyulur. Bebek bu dönemde diğer besinlere ilgi duymaya başlar. Bebek anne sütü ile doyuyorsa ve başka besine ihtiyaç duymuyorsa emzirme işlemi 18.aya kadar devam ettirilmelidir. Anne sütü yeterli değilse ve bebek mama ile besleniyorsa, bebeğin kilo alımı azsa ve bebekte demir eksikliği varsa 5.ayın sonunda mutlaka ek gıdaya geçilmelidir.

Bebeğin Ek Gıdaya Geçiş Zamanı Geldiğini Nasıl Anlarsınız?

Bebeğin ek gıdaya başlama zamanı geldiğini bize işaret eden durumlar vardır. Bebekte dil çıkarma refleksi kayboluyorsa, destekle oturmaya başladıysa, parmakları ile nesneleri kavrayabiliyorsa, parmakları ile nesneleri ağzına götürmeye başladıysa, kemirme ve ısırma gibi refleksleri artmışsa bu belirtiler bebeğin ek gıdaya geçiş için hazır olduğunu gösterir.

Ek Gıdaya Geç Ya Da Erken Başlamanın Zararları Nelerdir?

Ek gıdaya geçiş için uygun zamanı belirlemelisiniz. Sağlıklı bir gelişim için bu şarttır. Ek gıdaya geçişe erken başlanması ya da geç kalınması ciddi sindirim sistemi problemlerine neden olur. Bebek vücudu yağ ve nişastayı yıkacak enzimleri salgılayamaz. Erken verilen ek gıda vücudun katı yükünü arttırır. Böbreklerde biriken sodyum ve üre miktarını arttırır. Bu da bebeğin vücudunda sıvı miktarını azaltır. Ek gıdaya geç başlayan bebeklerde demir eksikliği yaşar. Gerekli besinler zamanında alınmadığı için bebeğin kilo alımı yavaş gerçekleşir.

 

Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Bebeği ek gıda ile tanıştırmada doğru gıdayı seçmelisiniz. Yumuşak, alerji yapmayan, sağlıklı ve doğal besinleri seçmelisiniz. Ek gıdaya püreli gıdalarla başlamalısınız. Çiğneme refleksini geliştirmek için püre gıdalardan sonra katı gıdalar verilmelidir. Sürekli püre ya da sıvı gıda vermek bebeğin çiğneme refleks gelişimini olumsuz etkiler. Bebek yeni gıdalara tanışması kademeli olarak yapılır. İlk zamanlar her öğün yeni gıdalar denemek yerine günün bir öğününde yeni gıda verilir. Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeği zorlamak doğru değildir. Yeni gıdaya alışmak bebek için zor gelir. Yemeğini yemediği zaman bebeğe baskı yapmak doğru değildir.

Bebeğe Verilebilecek Ek Gıdalar

Ek gıdaya geçiş aşamasında bebeğe meyve ve sebze püresi verilir. Çok belirgin tatları olan meyve ve sebzeleri sona bırakın. Ek gıdaya patates püresi ile başlayın. Patates kabız yapabilir bu yüzden aşırı patates yedirmeyin. Alerji reaksiyonu düşük olan bir başka ek gıda kabaktır. Yaz mevsiminde kabağı tercih etmelisiniz. Kabak kolay sindirilebilen bir besindir. Lifli yapısı ile besleyici özelliğe sahip balkabağını bebeğe ek besin olarak verebilirsiniz. Kabağı çorba olarak verebileceğiniz gibi püre olarak da yedirebilirsiniz. Püre ve çorbanın baş tacı olan havucu bebeğe ek besin olarak verebilirsiniz. Havucu buharda pişirip yumuşatıp bebeğe verin. Bezelyeyi de püre şekline getirip bebeğe verebilirsiniz. Gaz yapma ihtimalini azaltmak için püreyi tel süzgeçten geçirin. Hafif tadı ile bebeklerin severek yediği yer elmasını püre şeklinde bebeğe verebilirsiniz. Yer almasını çorbaların içine katarak çorbalara lezzet katabilirsiniz. Verilen ek gıdaların temiz, taze ve sağlıklı olmasına dikkat edin.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here