Yüksek Tansiyon Nedir?

0
509

Kalp kanı vücuda dağıtırken kullandığı yardımcısına tansiyon denir. Kan dolaşım sayısı tansiyonu belirler. Sol kalp kanı vücuda dağıtırken kullandığı güce büyük tansiyon denir. Kan dağıtım işi bittikten sonra damarlarda meydana gelen basınca ise küçük tansiyon denir. Kan basıncının olması gereken durumdan yüksek olması durumuna hipertansiyon adı verilir. Normal bir kan basıncı 120-80 arasında olmalıdır. Basın 90-140 arası ise kişide hipertansiyon durumu vardır.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Yüksek tansiyonun belirtileri net değildir. Birçok kişi yüksek tansiyon rahatsızlığını doktor kontrollerinde tesadüfen fark eder. Kalp ve böbrek sorunu sonrası ortaya çıkar. Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, görme bozukluğu gibi durumlar yüksek tansiyonun habercisidir. Yaş ilerledikçe yüksek tansiyon çıkma ihtimali artmaktadır. Yaşlandıkça damarlar esneklik özelliğini kaybeder. Bu da yüksek tansiyona neden olur. Yüksek tansiyon birçok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Böbrek yetmezliği, kalp krizi ve inmeler yüksek tansiyon sonucu ortaya çıkan hastalıklardır.

Aşırı kilo alımı, stres altında yaşam sürme, aşırı alkol ve tuz tüketimi, genetik nedenler, şeker hastalıkları ve sigara kullanımı yüksek tansiyonun oluşmasını tetikleyen unsurlardır. Böbrek rahatsızlığı olanlar, böbrek üstü bez rahatsızlığı olanlar, gebelik, doğum kontrol hapları, zayıflama ilaçları yüksek tansiyon oluşumunu tetikler.

Yüksek Tansiyonu Kontrol Altına Almak İçin Yapılması Gerekenler

Yüksek tansiyon durumu anlaşıldıktan sonra mutlaka uzman doktora görünmek gerekir. Tansiyon durumunu kontrol altına almak için uzman doktordan tavsiyeler almak ve bu tavsiyelere harfiyen uymak gerekir. Erken teşhis ettiyseniz ilaç tedavisine gerek kalmadan hayatınızda yapacağınız bazı değişikliklerle yüksek tansiyonu kontrol altına alabilirsiniz. İlaç tedavisine başladıysanız ilaçlarınızı aksatmadan kullanmalısınız. Beslenme düzeninize dikkat etmelisiniz. Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterip bol sıvı tüketmelisiniz. Kalbe dost besinler tüketmelisiniz. Özellikle potasyum ve lif yönünden zengin besinler tüketmelisiniz. Düzenli olarak spor ve egzersizler yapmalısınız. Sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarmalısınız. Tuz tüketimine sınırlama getirmelisiniz. Stresli bir yaşamdan uzak durmalısınız. Kilonuzu kontrol altına almalısınız.

Yüksek Tansiyon Tedavisi

İyileşmenin sağlanması için hastalığı kabul etmelisiniz. Tedavide amaç hastada kalıcı hasar ve ölüm riskini yok etmektir. Yüksek tansiyona bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar incelenip tedavi edilir. Kişi yaşam biçiminde mutlaka ciddi bir değişiklik yapmalıdır. Soğuk su ile el, kol ve ayakları yıkamak tansiyonu düşürür. Limon yüksek tansiyonu düşürür. Tansiyonunuz yükseldiği zaman limon suyu tüketin. Tuzsuz ayran da tansiyonu düşürür. Nar suyu tansiyonu normal seviyeye indirir. Sarımsak tüketimi de tansiyonu dengeler. Tuzlu, şekerli besinler tansiyonu yükseltir. Çay ve kahvede yer alan kafein tansiyonu yükseltir. Kolalı içecekler de tansiyon yükselmesini tetikler. Tereyağı margarin ve alkol tüketimi de tansiyon yüksekliğine neden olur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here