Sağlık ve Haber

Yılan Sokmasında İlk Yardım Nasıl Olmalı?

Yazın havaların ısınmasıyla birlikte yılan sokması olayları artmaya başlar. Yılan sokmalarında ilkyardım yaparken çok dikkatli olmak gerekir. Yılan sokması ciddi bir durumdur. Yerinde ve zamanında müdahale yapılmazsa yılanın soktuğu kişi ölebilir.

Yılan sokması durumunda ilkyardımı yapan kişinin dişleri çürükse zehri çıkartırken zehirlenebilir. Dikkat edilmeyen küçük detaylar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yılan Sokmasını Nasıl Anlarız?

Yılan Sokulduğu Zaman Neler Yapılır?

Yılan sokulan kişinin solunum ve kan dolaşım yolunun açık olup olmadığı kontrol edilir. Hareket etmek zehrin daha kolay yayılmasını sağlar. Bu yüzden hastanın hareketsiz kalmasını sağlayın. Yaralının sakin olması için onu sakinleştirin. Yaralı bölgeyi su ile yıkayın. Yara çevresindeki takıları çıkartın. Kan dolaşımını engellemeyecek şekilde ısırılan bölgeye bandajla baskı yapın. Aşırı sıkılan ve kan dolaşımını engelleyen bandajlar kangrene neden olur. Yılan kişinin yüz, baş ve boyun bölgesini ısırmışsa zehrin emilmesini geciktirmek için yara bölgesine baskı yapın. Isırılan bölgeye soğuk su uygulaması yapın Böylece zehrin yayılmasını önlemiş olursunuz. Yara ağız ve boğazdaysa şişmeyi önlemek için buz tedavisi uygulayın. Böylece zehrin bölgeye hızlı bir şekilde yayılması önlenir. Zehrin ilkyardımı yapan kişi tarafından emilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Yaralı bölgeyi bıçakla kesmek, yaralı bölgeye çamur sürmek toplumda doğru bilinen yanlış uygulamalardır.

Isıran Yılanın Zehirli Olduğunu Gösteren Belirtiler

En meşhur zehirli yılan engerek yılanıdır. Engerek gibi zehirli yılanının soktuğunda ve yeterli zehri enjekte ettiği bölgede şiş, ödem ve deride renk değişikliği görülür. Yaralının diş eti kanar. Dirsek ve diz bölgesi kanar. Zehirli yılan ısırığında nal şeklinde izler oluşur.

Yılan Sokmasından Sonra Neler Yaşanır?