Verem Nedir?

0
561

Tüberküloz (Verem) halk arasında verem olarak bilinir. Verem Nedir? sorusuna kısaca bu cevap verilebilir. Ancak; Çağlar boyunca insanlığın canını yakan bu hastalık çok sinsi ilerler. Bulaşıcı bir hastalık olan verem akciğerde meydana gelen bir hastalık olup müdahale edilmezse can kaybına neden olur. Hastalığın oluşmasında ana neden Mycobacterium Tuberculosis adındaki bakterinin vücuda girmesidir. Bakteri vücuda girdikten sonra hastalık hemen başlamaz. Vücudun direnci düştükten sonra bakteri vereme neden olur. Zamanında tedavi süreci başlatılırsa hastalıktan sonuç alınabilir. Mikrobun bulaşması hastanın vücut direncine bağlı olarak gerçekleşir.

Tüberküloz (Verem) Belirtileri Nelerdir?

Veremin en belirgin belirtisi öksürüktür. Öksürük dışında yorgunluk, ateş yükselmesi, iştah kaybı, kanlı kuru ve balgamlı öksürük, nefes alıp vermede güçlük, hızlı kilo kayıpları, göğüs bölgesinde ağrıların oluşması ve gece terlemeler veremin belli başlı belirtileridir.

Tüberküloz (Verem) Tanısı Nasıl Konur?

Verem olan kişi yoğun bir şekilde öksürür. Geceleri terlemeye başlar. Ateşi 2 haftadan uzun sürer. Teşhis uzman doktor kontrolünde yapılan muayene ve tetkiklerle anlaşılır. Verem şüphesi taşıyan kişinin balgamı incelenir. Balgamdan kişinin verem virüsü taşıyıp taşımadığı anlaşılır. Balgamdan sonuç alınmaması durumunda akciğer grafisi ve kan tahlilleri yapılır.

  • Kimler Risk Grubunda Yer Alır?

Verem 0-5 yaş arası çocuklarda ve 65 yaş üstü yaşlılarda çok sık görülür. Sigara, alkol, uyuşturucu bağımlılarında daha sık verem görülür. Kanser hastalığı tedavisi görenler, uzun süre kortizon tedavisi alanlar, kalabalık ortamlarda yaşayanlar, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek ve AİDS hastaları verem konusunda yüksek risk içerir. Bağışıklık sistemi zayıf olan, kan gurubu AB ve 0 olan kişilerin vereme yakalanma ihtimali daha yüksektir. Şeker hastaları, cezaevi yurt hastane gibi toplu alanlarda yaşayanlarda verem daha çok görülür.

  • Tüberküloz Nasıl Bulaşır?

Verem için 15 günlük tedavi süreci başlatılır. Akciğer tüberkülozu hastaları dikkatli olmalıdır. Verem damlacık yolu ile bulaşır. Hapşırma sırasında havada asılı kalan bakteriler sağlıklı insanlara veremi bulaştırır. Verem kişinin vücut direncine göre herkeste aynı etkiyi oluşturmaz. Verem hastası ile ortak eşya kullanımından uzak durun. Veremli birisinin tabak, bardak, havlu gibi eşyaları özel olmalı ve tek o kullanmalıdır.

  • Tüberkülozdan Sakınmanın Yolları Nelerdir?

Verem hastaları C ve D vitamin tüketimine özen göstermesi gerekir. Sebze ve meyveyi bolca tüketmelidir. Sağlıklı ve düzenli beslenmek bu süreçte çok önemlidir. 35 yaş üstü bireyseniz mutlaka yılda 1 kez check-up yaptırın. Günde en az 3 litre su tüketin. BCG aşılarını yaptırın. Bu aşılar bebeklik döneminde 2. Ayda ilkokula başladığınızda 7 yaşında ve askerlik öncesi olmak üzere 3 doz şeklinde yapılır. Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımından uzak durun.

Verem Tedavisi Nasıl Yapılır?

Verem tedavisinden iyi sonuç almak için en az 6 aylık tedavi gerekir. Ülkemizde ücretsiz satılan 5 adet etkili verem ilacı bulunur. Yan etkisi az olan bu ilaçları düzenli kullanarak verem tedavisinde etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Hastalık tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır. Veremin tekrar etme oranı % 10’dur. Verem tedavisi gören kişinin bağışıklık sistemini güçlü tutması gerekir. Verem çocuklarda büyük tahribatlara neden olur.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here