Şeker Hastalığı Nedir?

0
347

Şeker hastalığı pankreas organının yeterli insülin hormonu üretememesine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Sinsi bir hastalık olan şeker hastalığının tanısını koymak zordur. Günümüzde her 12 kişiden birisi şeker hastalığına yakalanır. 2014 yılında ülkemizde 7 milyon insanda şeker hastalığı görülmüştür. Şekerin vücutta fazla birikmesi ile ortaya çıkar. Yükselen şeker değeri doku ve organlara zarar verir. İnsülin şeker içine girip çoğalmasıyla birlikte şeker hastalığı ortaya çıkar. İnsülin pankreasta az üretilmesi ya da vücudun İnsülin üretimini aşırı yapması şeker hastalığına neden olur.

Gizli şeker nedir?

Kandaki şeker miktarının yüksek olduğu halde yapılan testler normal değerlerde görülmesi durumuna gizli şeker denir. Kalp ve damar hastalığı yaşayan kişilerde gizli şeker çok sık görülür. Gizli şeker sorunu ancak beslenme alışkanlığı değiştirilerek aşılabilir. Hamilelik döneminde şekerin yükselmesi normal bir durum olup gizli şeker durumu değildir. Gizli şeker daha çok 30 yaşın üstündeki kişilerde ve kilo problemi olanlarda görülür.

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

Şeker hastası olan kişiler çok sık susar ve ağzı sürekli kurur. Hasta çok sık idrara çıkmak ister. Sürekli halsizlik ve yorgunluk görülür. Hasta çok çabuk acıkır. Kişi hızlı kilo vermeye başlar. Görme yetisi azalan kişi karıncalı ve bulanık görmeye başlar. Halsiz olan hastada uyuşmalar yaşanır. Bu yüzden belirtiler kendini göstermeye başladığı andan itibaren uzman doktorunuza danışmanız önemlidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here