Kurdeşen Nedir?

0
398

Kurdeşen toplumda sık görülen bir cilt hastalığıdır. Kurdeşen tıp dilinde ürtiker olarak adlandırılır. Bulaşıcı bir hastalık olan kurdeşen kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Kurdeşen döküntüleri farklı boyutta oluşur. Döküntüler kırmızı renkli kaşıntılı kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. Nokta kadar olan döküntüler büyüyerek tabak kadar olabilir. Küçük boyutlu kabarcıklar birleşerek vücutta geniş kabarcıkların oluşturabilir. Kurdeşen hastaları genellikle geceleri şiddetli kaşıntı ve yanma hissi duyarlar. Kurdeşen 24 saat içinde kendiliğinden kaybolabilir. Eski döküntülerin yerine yenisi çıkarak hastalık 1-2 gün sürebilir. Kurdeşen döküntüleri 6 haftadan az sürer. 6 haftadan fazla sürmesi durumunda kurdeşen kronik oluşmuş demektir. Kronik kurdeşen için vakit kaybetmeden uzman doktora görünmek gerekir. Kısa süreli kurdeşenler stres, alerji ve uzun süre güneşte kalma sonucu ortaya çıkar. Her yaş kesimden insanda görülen kurdeşen 20-40 yaş aralığında özellikle kadınlarda daha yaygın görülür.

Kurdeşen Neden Olur?

Kurdeşen çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Alerjik nedenlerin yanı sıra bazı ilaçlar kurdeşen oluşumunu tetikler. Arı sokması, deniz ürünlerine karşı hassasiyet sonucu ortaya çıkan kurdeşenlere akut kurdeşen denir. Aşırı sıcak ortamda bulunma, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma nedeniyle oluşan kurdeşene kronik kurdeşen denir. Deride yer alan damarların fazla gerilmesi ve genişlemesi ile hücre kan sıvısı azalmaya başlar. Bu durum kurdeşen oluşumunu tetikler.

Akut Kurdeşen Nedenleri

Evcil hayvan beslemek, deniz ürünleri tüketimi, böcek sokmaları, enfeksiyon hastalıkları, iç hastalıklar, ilaç, yorgunluk, stres, süt tüketimi ve genetik yatkınlık akut kurdeşen oluşum nedenleridir. Yüksek ateş ve Hepatit B gibi enfeksiyonlar akut kurdeşen oluşumunu hızlandırır.

Kronik Kurdeşen Nedenleri

Aşırı sıcak ortamda bulunma, güneş ışınları, soğuk hava, basınç, tiroit hastalıkları, kanser ve bağışıklık sistemi hastalıkları kronik kurdeşen oluşum nedenleridir.

Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen hastalarının kol bacak ve yüz bölgesinde kırmızı renkli kaşıntılı kabarcıklar oluşur. Döküntüler ortalama 2 cm boyutundadır. Döküntüler birleşerek derin kabarcıklar oluşturur. Akut kurdelen 24 saat içinde kaybolur. 6 aydan uzun süren kurdeşen vakaları kronik olarak değerlendirilir.

Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kurdeşen hastalığı tedavisinde ilk iş olarak; hastalığa neden olan etmenler tespit edilir. Neden olan unsurlar ortadan kaldırılır. Hastalığı tedavi etmek için ilaç ve merhem uygulanır. Hafif derecede kurdeşenler için anti histamin alerji ilaçları uygulanır. Anti bakteriyel ilaçlar ve iltihap giderici ilaçlar hastaya verilir. Hastalığın durumu, hastanın yaşı, hastalığın şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Bitkisel Kurdeşen Tedavisi Nedir?

Kurdeşen tedavisinde en çok kullanılan bitki zencefildir.4 litre su içine 250 gr zencefil koyup kaynatın. Kurdeşen tedavisinde kullanılan bir diğer bitki ise domuzotudur. Domuzotunu çay olarak tüketebilirsiniz. Klorsuz 750 ml su içine 2 çay kaşığı domuzotu karıştırıp kaynatın. Çayı her gün taze olarak tüketmeye özen gösterin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here