Kızamık Nedir?

0
429

Kızamık hastalığı çocukluk döneminde yoğun olarak görülen bulaşıcı bir hastalık türüdür. Kızamık hastalığına morbili adı verilen virüsler neden olur. Kış aylarında çok sık görülür. Aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Çocuk ölümlerine neden olan kızamık ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Hamile kadınlar ve bebekler için yüksek riskler içerir. Kızamık 3 ile 10 yaş arası çocuklarda yoğun olarak görülür. Kızamık çocukların okul hayatını, yetişkinlerin ise sosyal yaşamını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Kızamık hastalarında yorgunluk ve halsizliğin yanı sıra yüksek ateş görülür. Kızamık hastalarının iyi dinlenip beslenmesine dikkat etmesi gerekir.

Kızamık Kimlerde Görülür?

Her birey hayatında mutlaka bir kere kızamık hastalığı geçirir. Çocukluk döneminde kızamık hastalığı geçirmemiş yetişkinlerde kızamık hastalığı görülür. Çeşitli hastalıklar ve enfeksiyonlar kızamık oluşumunu tetikler. Vücut direnci düşük kişiler kızamık hastalığına kolay yakalanır. Kızamık akciğer ve gırtlakta iltihaplanmaya neden olur. Kızamık orta kulak iltihabının oluşumunu hızlandırır.

Kızamık Nasıl Bulaşır?

Kızamık bulaşıcı bir hastalık türü olup solunum yolu ile bulaşır. Mikrobu taşıyan hastanın ağız ve burun boşluğunda mikroplar üremeye başlar. Kırmızı döküntüler 1 hafta içinde oluşmaya başlar. Öksürme, hapşırma ve aynı havayı solumakla hastalık bulaşır. Kızamık virüsleri açık havada 2 saat canlı kalabilme özelliğine sahiptir. Bu yüzden kızamık hastalarının toplum içine girmeleri önerilmez. Hastalığın bulaşıcılığı ilk 2 haftada çok yüksektir. 15 gün sonra döküntüler kurumaya başlar. Mikroplar daha fazla üreme şansı elde edemediği için hastalığın bulaşıcılığı azalır. Vücut kızamık virüsüne karşı bağışıklık kazandıktan sonra hastalık bir daha tekrarlanmaz.

Kızamık Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kızamık hastalarında yüksek ateş ve titreme görülür. Ağız içinde küçük beyaz lekeler oluşur. Hasta kuru öksürmeye başlar. Gözleri kızarır. Vücudun farklı noktalarında döküntüler oluşur. Bu döküntüler zamanla kızarmaya ve büyümeye başlar. Soğuk algınlığı ve yorgunluk kızamık hastalarında çok sık karşılaşılan durumlardır. Kızamık hastalarının bademcikleri şişer.

Kızamık Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kızamık teşhisi koymak için döküntülerden sonra hastalığın durumu oldukça önemlidir. Döküntüler oluştuktan sonra hastalığın tanısı konulabilir. Ağız içinde oluşan beyaz döküntüler hastalığın en önemli habercisidir. Bu döküntüler sadece kızamık hastalığına özgü döküntülerdir. Vücutta oluşan döküntüler hastadan hastaya değişiklik gösterir. Kızamık hastaları iyi beslenmeli ve dinlenmelidir. Vücut direncini yüksek tutmak gerekir. Vitamin açısından zengin besinler tüketmelisiniz. Dengeli ve düzenli beslenmeye önem vermelisiniz. Gıdaların temiz ve hijyenik olması gerekir. Kızamık hastası güneş alan temiz bir odada dinlenmelidir. Odanın sürekli havalandırılması gerekir. Aksi taktirde kızamık virüsleri üremeye başlar. Hastanın bol sıvı tüketmesi gerekir. Süt ve süt ürünleri tüketimine ağırlık vermek gerekir. C vitamini açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Kızamık hastalığından aşı ile korunabilirsiniz. Aşılar 2 doz yapılır. Bebeklere 12. Aydan itibaren ilk dozu uygulanır. İkinci doz ise 4-6 yaş aralığında uygulanır. İki dozun uygulanması kızamık hastalığına karşı kişiyi % 99 korumuş olur. Kızamık aşısı hamile kadınlara uygulanmaz. Kızamık hastalığı geçirmemiş kişilerin mutlaka bu aşıyı yaptırması gerekir. Aşı son derece sağlıklı bir aşı olup herhangi bir yan etkisi yoktur. Kişinin bünyesine bağlı olarak yan etkiler oluşabilir. Yan etkileri hafif düzeyde gerçekleşir. Kızamık hastalığından korunmak için hastalara yakın temastan uzak durun. Hastanın yatağı sık değiştirilmelidir. Hasta ile aynı ortamda bulunmaktan uzak durun. Hastanın özel eşyalarını kesinlikle kullanmayın. Hasta ile tokalaşmak ve öpüşmek hastalığın bulaşmasını hızlandırır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here