Kestanenin Yararları

0
338
Kestaneler çıktıysa, kestane kokuları sokakları doldurduysa anlayın ki kış geldi. Peki kimisinin müptelası olduğu kestanenin faydaları neler?
Kestane mevsimi geldi. Lif, mineral ve vitamin açısından kestanenin hayli güçlü olduğunu ve sıhhat için çok yararlı olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Eksperi Ulaş Özdemir, “Kestane gerilimi azaltır, kan basıncı ve kolesterolü istikrarlar, bağışıklığı güçlendirir ve kalbi korur” açıklamasında bulundu.

Kestane Vitamin Teposu

Kestanenin 100 gramında 170 kalori olduğunu, 3 orta uzunluk kestanenin 1 dilim ekmeğe eşdeğer olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Mütehassısı Ulaş Özdemir, “B ve C kümesi vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir açısından varlıklı olan kestanenin öğünlerde tercih edilebilir. Diyet lifi açısından 100 gram kestane günlük gereksinimin yüzde 21’ini karşılayabilir” dedi.
Kestanenin C vitamini bakımından varlıklı olduğunu ve 100 gram kestanenin günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 72’sini karşılayabildiğini belirten Özdemir, “Kestane, içerdiği antioksidan bileşenler ve C vitamini sayesinde vücudu koruyarak bağışıklığı güçlendirir. B kompleks vitaminleri açısından varlıklı olmasından ötürü da büyüme ve gelişmeyi destekler, al kan hücreleri oluşumuna yardımcı olur. Başkaca gribe karşı da koruyucudur” biçiminde konuştu.
Kestanenin tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerdiğinden marazlar için hami olduğunu söyleyen Özdemir, “Kestane, kolesterolü dengelemede ve koroner kalp marazları riskini azaltmaya yardımcı olur” dedi.
Kestanenin yüksek karbonhidrat içermesi sebebiyle sıhhat için yararlı olmasının yanı sıra denetimli tüketilmesi gerektiği teklifinde bulunan Özdemir, “Yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastaları doktoruna müracaattan kestane tüketmemeli. Diyabet hastaları ve zayıflama diyeti yapanlar kestane porsiyonuna dikkat etmeli” ihtarında bulundu.
Kestanenin içeriğinde bulunan potasyumun kas yorgunluğunu gidererek vücuda zindelik verdiğini belirten Ulaş Özdemir, “Kestane gerilimin zararlı tesirlerini azaltıyor. Kestanede gluten bulunmadığından çölyak hastaları, gluten intoleransı olanlar ve alerjisi olanlar da rahatlıkla tüketebilir” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here