Gaz Sancısı Nedir?

0
520

Aldığımız havanın vücut içinde birikip sıkışması ile gaz sancısı ortaya çıkar.  Vücuttan atılmayan bu gaz çok şiddetli ağrı ve krampların oluşmasına neden olur. Gaz Sancısı Nedir?Gaz sancısı olduğu zaman yapılması gereken ilk işlem ılık bir bardak su içmektir. İçilen bu su gazın dağılmasına yardımcı olur. Sizi sıkan kıyafetlerden kurtulup yüz üstü yatmalısınız. Destek alarak belinize ve sırtınıza masaj yaparak gazın çıkmasını sağlayın.

Tükettiğiniz Besinlere Dikkat

Bazı besinler direk gaz yapar. Sarımsak, kızartmalar, soğan ve baklagiller gaz yapan besinlerdir. Bazı bitkiler ise gaz sancısına iyi gelir. Nane, papatya, rezene ve zencefil çayları gaz sıkıntısını giderir. Probiyotik yoğurtlar bağırsakta emilmeyi kolaylaştırır. Günde 1 kâse mutlaka tüketilmelidir. Yemek yerken acele etmeyin. Yemeklerinizi küçük porsiyonlarda alın. Sakız çiğnemeyin ve düzenli egzersiz yapın. Sürekli gaz sıkıntısı yaşıyor, sırt ve göğüs bölgenizde ağrı hissediyorsanız mutlaka uzman bir hekime görünmelisiniz.

Gaz Sancısından Kurtulmanın Yolları

Gaz Yaptığı Bilinen Gıdaları Tüketmemeye Çalışın: Gaza yol açan gıdaları az miktarda tüketin. Elma armut gibi bazı meyveler, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, soğan, sarımsak gibi sebzeler, baklagiller, tam taneli besinler, süt ve süt ürünleri ile fazla lif, şeker ya da nişasta içeren besinler bağırsaklarda fazla gaz oluşumuna neden olur. Gazlı içecekler ve meyve suları gaza sebep olabilir. Yağlı, kızarmış ve baharatlı yiyecekler, yapay tatlandırıcılar içeren besinler, kuru meyveler de gaz üretimini tetikler.

  1. Yemek Esnasında Bir Şeyler İçmeyin: Yemek yerken içtiğiniz şeyler midenizdeki yemekleri sindirmenizi zorlaştırır. Bu da gaz oluşumuna ve hazımsızlığa neden olur. İçecek tüketme işini yemeklerden yarım saat önce yapmalısınız. Böylece sindirim sisteminiz daha iyi çalışır.
  2. Yavaş Yiyip İçin: Hızlı yemek yeme çok miktarda hava yutmanıza neden olur. Bu da vücutta gaz sancısına neden olur. Küçük porsiyonlarla, minik lokmalarla, çiğneyerek yavaş bir şekilde yemelisiniz. Yerken ve içerken sakın acele etmeyin.
  3. Gaz Çıkarmaktan Kaçınmayın: Karındaki sancının nedeni gaz sıkışmasıysa gazınızı tutmaya çalışmayın. Tuvalete giderek gazınızı çıkartın. Bağırsaklarda ne kadar az gaz bulunursa ağrınız o kadar azalır.
  4. Bağırsaklarınızı Çalıştırın: Tuvaletinizi yapmak için beklemeyin. Gaz sıkışması çoğu zaman bekletilen tuvaletten kaynaklanır. Gaz sancınızın fazla olduğu anlarda tuvalete çıkmayı deneyin. Kendinizi fazla zorlayıp ıkınmayın yoksa basur olabilirsiniz.
  5. Bitki Çaylarından Yardım Alın:

    Kronik ishaliniz yoksa bitki çaylarından takviye destek alabilirsiniz. Özellikle; zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, Frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için çok faydalıdır.

  6. Probiyotik İçeren Gıdalar Tüketin: Probiyotikler sindirime yardımcı olur. Vücutta fazla gazın atılmasını sağlar. Kefir, yoğurt, lahana turşusu gibi gıdalar probiyotik oranı yüksek gıdalardır. Bu besinler karın ağrısını giderip hazımsızlığı önler.
  7. Rezene Tohumu Çiğneyin: Rezene tohumu bağırsakta gazı keser. 1 çay kaşığı tüketilmesi tavsiye edilir. Hamile ve emziren kadınlara tavsiye edilmez.
  8. Karnınıza Sıcak Kompres Yapın: Sıcak kompres uygulaması sizi psikolojik olarak rahatlatır. Karın kaslarını gevşetip ağrıları dindirir. Sıcak su torbası ya da sıcak havluyu karnınıza yerleştirin. Sıcaklık gazın rahat hareket edip vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sıcak su torbasını direk cilde temas ettirmemeye özen gösterin.
  9. Hava Yutmamaya Çalışın: Sakız çiğnemek, sigara içmek, pipetle bir şeyler içmek gibi aktiviteler hava yutmanıza sebep olur. Yutulan hava da bağırsaklarda gaz oluşumunu tetikler. Bu yüzden gaz sıkışması sorununuz varsa bu eylemlerden uzak durun.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here