Gastrit Nedir?

0
452

Gastrit halk arasında mide iltihabı olarak bilinir. Gastrit sonucunda hasta mide kanseri olabilir. Bu yüzden önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Gastrit sonucunda mide besinlere karşı daha duyarlı hale gelir. Gastrit olan kişiler beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Özellikle acılı ve soslu yiyeceklerden uzak durması gerekir. Gastrit teşhir ve tedavisi için uzman doktora görünmek gerekir. Kulaktan dolma güvenilir olmayan yöntemleri kullanmaktan kaçının.

Gastritin Belirtileri Nelerdir?

  1. Mide bulantısı ve hazımsızlık
  2. Belirli aralıklarla görülen hıçkırık
  3. Karında şiddetli sızıların oluşması
  4. Midede rahatsızlık verici düzeyde yanma
  5. İştahsızlık
  6. Koyu renkli balgam ve kan kusmak

Gastritin Nedenleri Nelerdir?

  1. Helicobacter Pylori (HP) : Kronik gastritin en sık görülme nedenidir. Virüs ağız yoluyla alınır ve mideye yerleşir.
  2. Aspirin ve Antiromatizmal İlaçlar: Mide mukozasındaki koruyucu tabakayı zayıflatır. Mukozanın asit ve diğer saldırganlara karşı hassasiyeti artar.

Gastrite İyi Gelen Besinler

Bazı besinler gastrit oluşumunu tetiklerken bazı besinler gastrit oluşmasını engeller. Gastrite iyi gelen besinler şunlardır:

  1. Yoğurt: düzenli yoğurt tüketimi mide ağrısını önler. Yoğurdun içinde mide bakterisini yok eden maddeler bulunur. Günde 2 kase yoğurt tüketmek mide sorunlarına iyi gelecektir. Yoğurdun içine meyve katarak tüketebilirsiniz.
  2. Papatya Çayı: Papatya çayı midede oluşan sızıları önler. Sindirim dostu papatya çayı mide asidini ortadan kaldırıp gastrit ve ülser oluşmasını önler.
  3. Nane: Mide enfeksiyonlarına iyi gelen nane mide bulantısını alır. Sindirim problemlerini çözen nane gaz problemlerini ortadan kaldır. Yemek ve salatada kullanabilirsiniz.
  4. Çilek: Çilek içinde yer alan maddeler sindirim sistemini düzenler. Çileğin yaprakları kaynatılıp her gün 1 bardak içilmesi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here