Egzema Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0
659

Egzama, cilt yüzeyinde kaşıntılı ve kızarık pullanmayla ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama alerjik veya kronik şekilde ortaya çıkabilir. Genetik yatkınlığı olanlar ve yoğun stres yaşayan kişilerde çok sık görülür. Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Genetik olarak yatkınlık gösteren kişilerde egzama riski daha yüksektir. Egzama kalıtımsal (genetik) bir hastalıktır. Bu nedenle anne ve baba başta olmak üzere ailesinde egzama problemi olan kişilerde egzama görülme riski daha yüksektir. Stresli geçen günün sonunda egzama görülür. Bebeklerde ve çocuklarda görülen egzama ergenlik çağında kaybolur. Egzama tekrarlayabilen cilt sorunudur. Bu nedenle hastalar egzamanın tamamen iyileşmesini beklememelidir. Çeşitli önlemler ve tedavi yöntemleri ile egzama kontrol altına alınabilir.

Egzema Belirtileri Nelerdir?

Egzama vücudun el, kol, yüz ve gövde kısmında meydana gelir. Egzama ellerinizde oluşmuşsa; eldivensiz bulaşık yıkamaktan, aşırı sıcak/soğuk su ile temastan, kauçuk eldiven kullanmaktan ve alkol oranı yüksek el sabunu kullanmaktan kaçının. Gün içinde ellerinizin kuru kalmamasına dikkat edip elinizi bolca nemlendirin. Vücudun diğer bölgelerinde görülen egzama problemine karşı da hassas olmak gerekir. Cildi tahriş edebilecek kozmetik ürünlerden kaçınıp cilde doğrudan parfüm sıkılmamalıdır. Cilde uygulanan kozmetik ürünler cildin daha fazla tahriş olmasına neden olup egzamayı kötüleştirebilir. Egzama tedavisine başlanmadan önce mutlaka egzamanın türü belirlenip alerji testi yapılmalıdır. Egzamaya neden olan unsurlar belirlenip egzama oluşumunu tetikleyen unsurlar ortadan kaldırılır. Egzamanın nedenine bağlı olarak çeşitli ilaç tedavileri uygulanır. İlaç tedavisinin yanı sıra doktorunuzun onayı doğrultusunda çeşitli bitkisel ürünlerle tedaviye destek olabilirsiniz.

Egzamaya iyi gelen bitkiler

 

Egzama bitkisel tedavi yöntemleri sıkça tercih edilmektedir. Sizler için bu bitkileri derledik.

1-Aloe Vera: Egzama tedavisi denilince akla ilk gelen bitkilerden birisi aloe veradır. Yanık ve yara tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Aloe vera jeli enfeksiyon olasılığını azaltır. Aloe vera, cildi korur ve egzamanın belirtilerini hafifletir.

Aloe vera, cildin üzerinde bir katman oluşturup cildi korur. Ciltte kızarıklığa neden olan cilt tahrişine iyi gelir. Aloe vera içeren duş jellerini ve kremlerini kullanabilirsiniz. Egzama hastaları uzun süre su altında kalması doğru değildir. Özellikle sıcak sudan kaçınmaları önerilir.

2- Salatalık: Salatalık iltihap önler ve egzama rahatsızlığına iyi gelir. Salatalığı dilimlere ayırın. Bir kap içerisinde en az bir saat bekletin. Suyunu süzüp egzamalı bölgeye koyun. Bu işlemi aralıklarla 3-4 defa yapın.

3- Papatya: Rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Papatya, egzama tedavisinde de yaygın olarak kullanılır. Özellikle papatya içeren kremler egzama tedavisinde sıkça önerilir. Papatya kremleri hidro kortizonlu kremler kadar etkilidir. Papatya kremi, kaşıntı ve yanma problemini azaltıp egzama şikâyetlerini yok eder. İltihap önleyici özelliğe sahip olan papatya, egzama problemine karşı oldukça etkilidir.

4- Zerdeçal: Zerdeçal içerisinde yer alan kürkimin, iltihap ve bakteri önler. Egzama için iyi bir iyileştiricidir.

5- Meyan Kökü: Meyan kökünün egzamaya karşı oldukça etkilidir. Meyan kökü jeli egzama şikâyetlerini yok eder. Meyan kökü jelinin 2 hafta kullanılması durumunda egzamanın neden olduğu kızarıklık, kaşıntı ve su toplama gibi belirtilerin hafifler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here