Down Sendromu Nedir?

0
727

Down sendromu, genetik farklılıktan ortaya çıkan bir kromozom anomalisidir. İnsan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46’dır ancak; Down sendromlu kişilerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Bu durum aslında genetik bir farklılıktır.

47 KROMOZOM

Doğal olarak, insan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelir.  Down sendromunda ise 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.

Down Sendromlu Çocukların Genel Özellikleri

Down sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin genellikle hepsi veya birkaçı görülebilir.

Down sendromlu bebekler daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir.  Down sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olabilmektedirler. Bazı durumlarda fizyoterapi desteğine de ihtiyaç duyabilmektedirler. Metabolizmaları yavaş çalıştıkları için sağlık konusunda özenli bir bakım önemlidir.

Çocuklarınıza şans vermeyi unutmayın! Zihinsel engelli olmak duygusal engelli olmak demek değildir. Down sendromlu bebekler her şeyden önce bebeklerdir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here