Dolgu Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

0
331

Diş bakımının yeterli düzeyde yapılmadığı zaman çürüyen dişleri kurtarmak için dolgu tedavisi uygulanır. Çürüyen ve deforme olan diş işlevini yerine getiremez. Bunun sonucunda şiddetli diş ağrıları ortaya çıkar. Diş ağrısının yanı sıra dişlerde çirkin bir görünüm ortaya çıkar. Diş arasında biriken yemek artıkları ve bakteriler dişlerin çürümesine neden olur. Dişler sağlıksız beslenme ve yetersiz bakıma bağlı olarak çürür. Dişlerin düzenli fırçalanması diş çürümesini önler. Günde en az 2 defa dişler fırçalanmalıdır. Aşırı soğuk ve şekerli yiyeceklerin tüketilmesi de dişlerin çürümesine neden olur. Sağlıklı beslenme, sigara ve alkol tüketiminden uzak durma, diş bakımı ve temizliğinin düzenli yapılması diş çürüklerini önler. Dişlere zamanında müdahale edilmemesi dişin çekilmesine ve diş protez kullanımına neden olur. Yapay bir diş hiçbir zaman gerçek dişin yerini tutmaz. Diş kaybetmemek için diş bakımını düzenli olarak yapmak ve sağlık kontrollerini zamanında yaptırmak gerekir.

Dolgu Tedavisi Nedir?

Diş çürüklerine zamanında müdahale edilmezse dişler çürür. Bu da diş kaybına neden olur. Çürümeye başlayan dişe ilk müdahale olarak dolgu tedavisi yapılır. Dolgu tedavisi diş kaybının önüne geçer. Dolgu tedavisinde çürüyen dişin kökünde yer alan yemek kalıntıları ve artıklar temizlenir. Çürüyen dişlerin çürük alanları temizlenir. Temizlenen yer dolgu ile kapatılır. Çürüyen dişlere geç müdahale edilirse kanal tedavisi uygulanır. Çürük alandaki sinirler temizlenir. Kalan tedavisinde kişi şiddetli ağrı ve acılar çekler. Dolgu tedavisi sadece çürük dişler için değil çatlamış ve kırılmış dişlere de uygulanır. Çeşitli sebeplerden dolayı aşınan ve kurulan dişlere dolgu tedavisi yapılır. Tırnak yeme, diş gıcırdatma/sıkma ve sert kabuklu yemişler diş kırılmasına ve dişlerin deforme olmasına neden olur.

Dolgu işlemi Nasıl Yapılır?

Dişin çürük bölgesi temizlenir. Çürük bölgesi temizlendikten sonra temizlenen bölge dolgu ile doldurulur. Dolgu yapıldıktan sonra özel bir alet ile dolgunun donması sağlanır. Cilanan dolgu incelenip keskin olan bölgeleri traşlanır. Diş dolguları için 5 yıl garanti verilir.

Dolgu Nasıl Korunur?

Dolguya zarar verecek tüm etkenlerden uzak durmalısınız. Aşırı soğuk ve sıcak besinler tüketmeyin. Sert kabuklu yemişlerden uzak durun. Sigara ve alkol kullanımını sonlandırın. Aksi taktirde diş dolgunuz zarar görür ve şiddetli diş ağrıları çekmeye başlarsınız. Dolgu yaptırdıktan sonra beslenmenize ve dişlerinize dikkat etmelisiniz. Dişlerinizi aşırı zorlamamaya özen göstermelisiniz. Dişlerinizle kapak açmaya çalışmak diş dolgularına zarar verir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here