Çocuklarda El Yıkama Davranışı Kazandırma

0
368

Bireysel temizliğin kazandırılmasında ilk basamak el yıkama davranışının kazandırılmasıdır. Vücutta enfeksiyon oluşumunu önlemek için el temizliğine dikkat etmek gerekir. El yıkama davranışı sosyal el yıkama ve hijyenik el yıkama olmak üzere iki aşamada gerçekleşir.

1-SOSYAL EL YIKAMA: Sosyal el yıkamada mikrop öldürücü etkisi olmayan sabunla yıkama işlemi yapılır. Gözle görülen kirin temizlenmesi amaçlanır. Eller bu yıkama türünde 20 saniye yıkanır. Sabun olarak genelde tek kullanımlık sabunlar kullanılır. Kalıp sabunlar pek tercih edilmez. Sebebi ise kalıp sabunlarının bulunduğu terde bakterilerin hızlı gelişip çoğalmasıdır. Sabunlar ısıya dayanıklı olmalıdır. Sabunlar dezenfekte edici özelliğe sahip olmalıdır. Elleri yıkamadan önce bütün takılar çıkartılır. El önce bol su ile ıslatılır. Bilek avuç içinden kavranır ve ellerin sırt ve parmak araları sabunla köpürtülür. Köpürtme işlemi en az 30 saniye yapılır. Köpürtme işleminden sonra el bol su ile yıkanır. Yıkamadan sonra eller havlu ve mendil ile kurulanır. Eller bileklerden başlanarak kağıt havlu ile kurulanır. Aynı kağıt havlu ile musluklar kapatılır. Acele temizlik yapmak temiz el yıkamanın doğasına aykırı bir durumdur. Bu yüzden eller yıkanırken sabırlı ve özenli olmak gerekir.

2-HİJYENİK EL YIKAMA: Mama hazırlama ortamlarında bu tip el yıkama yapılır. Bu temizlik kritik noktalarda yapılır. Alt değiştirme ve bebek beslemesi yapılırken hijyenik el temizliği yapılır. Temizlik sabunu olarak anti bakteriyel mikrop öldürücü sabunlar kullanılır. El temizliğinin yanı sıra uzun süre elin temiz kalması hedeflenir. Musluklar kağıt havlu ile açılır. El ılık su ile ıslatılıp 5 ml dezenfekte sabun ile el köpüklenir. 15 saniye boyunca elin tüm yüzeyi sabunlanır. Elin iç yüzeyi dış yüzeyi ve parmak araları iyice ovalanır. El ılık su ile yıkanıp kurulanır. İşlem sonunda musluk yine kağıt havlu ile kapatılıp el yıkama işlemi sona erdirilir.  Bu tip temizliklerde amaç mikrobun kalıcı olarak temizlenmesidir. Temizlik işlemi son derece titiz yapılır. Özenilerek el baştan aşağı yıkanır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here