Ayak Ödemi Nedir?

0
419

Ayakta fazla sıvının dokularda birikmesi ile ayak ödemi oluşur. Ayak şişmesi sağlıklı insanlarda da görülen bir durumdur. Sebepleri genel olarak bunaltıcı sıcaklar, ayağı sıkan ayakkabılar, çok sıvı tüketmemek, hamilelik ve sürekli ayakta kalmaktır. Ayak şişmesini önlemek için ayakları yukarıda tutup biraz uzanmak gerekir. Ayak banyosu da aya ödemini engeller. Ayaklara masaj yapmak da ayak ödemi oluşmasını engeller. Ayaklarda sürekli şişlikler oluşuyorsa bu ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden mutlaka uzman doktora görünmek gerekir.

Ayak Ödeminin Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

  1. Varis: Ayaklarda kirli kan bulunması bacaklarda bozulmalara neden olur. Ödemler varislerin işaretidir. Hastalık ilerledikçe şişlikler daha belirgin hale gelir.
  2. Kalp Yetmezliği: Kalp vücuda kan pompalar. Kalp görevini yerine getiremediği durumlarda hasta nefes alıp vermede güçlük çeker. Kalp yetmezliği sorunu olanların vücut sıvıları bacakta birikir. Bu birikmeler şişmelere neden olur. Dudak morarır ve ciltte solgunluklar görülür.
  3. Böbrek Hastalıkları: Böbrek hastalıkları ayakta ve yüzde ödemlerin çıkmasına neden olur. Şişmeler zamanla artarken kişi baş ve bel ağrısı çeker. İdrar renginde değişmeler görülür.
  4. Fil hastalığı (Lenf ödem): Ayaklarda ciddi ödemlerin oluşmasına neden olur. Ayaklar fil ayağını andırır. Lenf damaları tıkanır ve hasta enfeksiyon kapar.
  5. Guatr: Bu hastalık öncesi ayak ödemi görülür. Bitkinlik, kilo alma ve uyuşma gibi sorunlar görülebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here